Suriye'ye dönenlerin sayısı 1 milyonu geçti

Suriye Yerel İdare ve Çevre Bakanı Hüseyin Mahluf yaptığı açıklamada, Suriye'ye dönen Suriyeli mülteci sayısının bir milyonu geçtiğini belirtti.

DÜNYA 05.12.2019, 11:44
Suriye'ye dönenlerin sayısı 1 milyonu geçti

El-Vatan gazetesine yaptığı açıklamada Suriye Yerel İdare ve Çevre Bakanı Hüseyin Mahluf, "Suriye ordusunun teröristlere karşı kazandığın zaferin bir sonucu" olarak bir milyonu aşkın Suriyeli mültecinin ülkeye geri döndüğünü ifade etti.

Mahluf, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bütün Suriyeli mültecilere ülkeye dönmesi için yaptığı çağrıyı aktardı. Buna göre, ülkeye dönenler için gerekli olan bütün destek ve karşılama Suriye devleti tarafından yapılacak.

Zorunlu askerliğe 6 ay tecil 

Suriyeli bakan, geri dönüş yapan mültecilerin askerliğini yapmamış olanları için 6 aylık süre verileceğini, bu süre içerisinde uyum sağlamaları için gerekli desteğin de sağlanacağının altını çizdi.

Hüseyin Mahluf ayrıca, geri dönüş konusunda şüphe içinde olanlara yönelik ülkeye dönenlerin bütün haklara sahip olacağını ve devletin desteğini alacaklarını söyledi.

Geri dönmek isteyenler için büyükelçilikler hazır

Bakan Mahluf, Suriye'nin bütün büyükelçiliklerinin geri dönmek isteyen vatandaşlar için hazırda olduğunu ifade ederken, belgeleri eksik olanlara ise elçilik tarafından gerekli işlemlerin yapılacağının garantisi verildi.

Ülkeye dönen Suriyelilerin çoğunluğunun kamplarda yaşayan mülteciler olduğunu aktaran yetkili, en çok geri dönüşün Lübnan’dan olduğunu açıkladı.

Suriyeli mültecide birinci Türkiye

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 25 Temmuz tarihli verilerine göre Türkiye'de kayıtlı olarak 3 milyon 649 bin 750 Suriyeli bulunuyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı ise ülkesine geri dönen Suriyeli mülteci sayısının 369 bin 690'a ulaştığını belirtti.

Yorumlar (0)