Sırpların tepkisi, Kosova’ya geri adım attırdı! İşte yeni karar…

Ülke içinde Sırbistan’a ait kimlik kartı ve araç plakalarını tanımama kararı alan Kosova’da gerginlik arttı. Ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırpların karara tepki göstermek için sokağa dökülmesi, Kosova hükümetinin geri adım atmasına sebep oldu. 

DÜNYA 01.08.2022, 09:28 01.08.2022, 11:12
Sırpların tepkisi, Kosova’ya geri adım attırdı! İşte yeni karar…

Kosova hükümetinin kimlik kartı ve araç plakalarına yönelik aldığı yeni karar, ülkedeki gerginliği tırmandırdı. Ülke içinde yaşayan Sırp vatandaşlar, sokaklara dökülerek yolları kapattı. Bazı sokaklarda silah sesleri yükselirken, Kosova birimleri tarafından yapılan açıklamada hiçbir polisin yaralanmadığı duyuruldu. 

Karar 1 ay ertelendi

Ülkenin kuzeyinde yükselen tansiyonun ardından Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Jeff Hovenier, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti ile görüşerek son durumu değerlendirdi. Büyükelçi Hovenier, ülkenin büyük bir tehdit altında olduğunu belirterek, alınan bu kararın 30 gün ertelenmesini teklif etti. Gerginliği bir an önce bastırmak isteyen Kosova hükümeti, teklifi kabul ederek kimlik kartı ve araç plakalarına yönelik kararın 1 Eylül 2022 tarihine kadar ertelendiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Ülkemizin kuzeyinde yeniden hareket özgürlüğünün sağlanması ve bazı kişiler tarafından yola kurulan barikatların kaldırılmasının ardından erteleme kararı uygulanacaktır” denildi.

Sınır kapılarını kapattılar, yollara barikat kurdular

Öte yandan ülkenin kuzeyinde yaşananlara ilişkin yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Kararı protesto etmek isteyen Sırpların sokağa dökülmesi için dakikalarca siren çalarken, kuzeyde bulunan sınır kapıları da kapatıldı. Kosova polisinin bölgeye hareket etmesiyle gerginlik daha da arttı. Yolların üzerine barikat kuran Sırplar, araç geçişlerine izin vermedi. Bazı Arnavut gruplara da saldırdığı iddia edilen Sırplar, bölge genelinde silah kullanmaya başladı. 

NATO’nun barış gücü müdahaleye hazır

Ülkenin kuzeyinde yaşanan kargaşa sonrası, NATO’nun barış gücü KFOR’dan açıklama geldi. Ülke içinde NATO adına barışı sağlamakla görevli olan KFOR, tehdidin büyümesi halinde ülkenin kuzeyine müdahaleye hazır olduğunu duyurdu. 

Yorumlar (0)