Rusya'dan Kosova-Sırbistan açıklaması! Tarafını seçti: "Saygı bekliyoruz"

Sırbistan ve Kosova arasındaki gerginliğin ardından bölgeden yeni haberler gelirken, NATO'nun Kosova Gücü (KFOR), ülkenin kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi halinde müdahale etmeye hazır olduklarını, Kosova hükümeti ise Sırbistan ile krize sebep olan kararı bir ay ertelediklerini açıkladı. Bölgede tansiyon tırmanırken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “teslim olmayacaklarını” söyledi. Öte yandan Rusya’dan yapılan açıklamada, “ABD ile Priştine ve arkasındaki Avrupa Birliği’ni provokasyonları durdurmaya ve Kosova'daki Sırpların haklarına saygı duymaya davet ediyoruz” sözlerine yer verildi.

GÜNDEM 01.08.2022, 09:06 01.08.2022, 16:37
Rusya'dan Kosova-Sırbistan açıklaması! Tarafını seçti: "Saygı bekliyoruz"

Sırbistan-Kosova sınırında gerginlik her geçen saat tırmanmaya devam ederken Kosovalı Sırplar, Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan ile sınır geçişlerini kapattı ve daha sonra Kosova'da siren sesleri duyuldu. Bölgede tansiyon tırmanırken, farklı farklı yerlerde art arda açıklamalar geldi. Son açıklama ise Rusya cephesinden geldi.

Rusya: “Saygı duymaya davet ediyoruz”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Sırbistan-Kosova arasında yaşanan gerilime ilişkin, “ABD ile Priştine ve arkasındaki Avrupa Birliği’ni provokasyonları durdurmaya ve Kosova'daki Sırpların haklarına saygı duymaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Sırbistan ile Kosova sınırındaki gerilime yönelik yapılan açıklamada, ABD ve Avrupa Birliği’ne çağrı yapıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “1 Ağustos'tan itibaren Priştine'deki yetkililerin, yerel Sırp vatandaşlarının kayıt numaraları ve kişisel bilgilerinin zorla değiştirilmesine ilişkin makul olmayan kararı, Sırp vatandaşların Kosova’dan sürülmesi için uygulamaya alınmış yeni bir adımdır” sözlerine yer verdi. Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin, Sırbistan’a yönelik askeri senaryoları da ihtimal dışı tutmadığını öne süren Zaharova, “Kosovalıların liderleri, Sırpların bağımsızlığına ve özgürlüklerine direkt bir saldırı söz konusu olduğu zaman buna karşı kayıtsız kalmayacaklarını ve askeri bir senaryo konusunda kasıtlı olarak gerilimi tırmandıracaklarını biliyorlar” sözlerini kullandı. Balkanlarda yaşanan gerilimden Avrupa Birliği ve ABD’yi sorumlu tutan Zaharova, “ABD ile Priştine ve arkasındaki Avrupa Birliği’ni provokasyonları durdurmaya ve Kosova'daki Sırpların haklarına saygı duymaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Sırbistan: “Teslim olmayacağız”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic ve Kosova'daki NATO Gücü (KFOR) komutanıyla görüştü. Toplantıdan sonra açıklama yapan Vucic, önümüzdeki dönemde Kosova ile bir çözüm yolu bulmayı beklediklerini söyleyerek, "Umarım iyi haberler alacağız ve yarın, bu durum çözülecek." ifadelerini kullandı.

Vucic, gelecek hafta ve ayların oldukça zor bir mücadeleyle geçeceğine dikkat çekerek, "Kendilerine hakim olanlara, Kosovalı Sırplara özellikle teşekkür ediyorum. Sırbistan'ın kazanacağını ve teslim olmayacağımızı bir defa daha tekrarlamak istiyorum." şeklinde açıklama yaptı.

NATO, olaya dahil oldu: “Müdahaleye hazırız”

Yaşanan olaylardan sonra ise NATO'nun Kosova Gücü (KFOR), Kosova'da istikrarın tehlikeye girmesi halinde müdahaleye hazır olduğunu açıkladı.

NATO'dan gelen açıklamada, Kosova'nın kuzeyindeki güvenlik halinin gergin olduğu aktarılarak, "KFOR, yaşananları yakından izliyor ve istikrarın tehlikeye girmesi halinde müdahaleye hazır." sözlerine yer verildi.

KFOR'un Kosova'daki bütün vatandaşların hareket özgürlüğü kapsamında çalıştığına vurgu yapılan açıklamada, "KFOR, güçlü ve sahada görünür bir duruş sergilemektedir. KFOR bütün muhataplarla iletişim halinde." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, KFOR'un Belgrad-Priştine Diyalog Sürecine destek verdiği aktarılarak, "Diyaloğun sürmesi önemli. Bu, bölge güvenliği ve barışı için önemli. KFOR, Kosova'daki huzur ve güveni sağlamak adına gereken önlemleri alacaktır." sözlerine yer verildi.

Kosova kararı erteledi

Kosova hükümetinin, Kosova’daki Sırplara kimlik uygulaması ve ulusal araç plakası şartını getiren, bu sebeple Sırbistan'la krize yol açan kararı bir ay ertelediğini açıkladı.

Kosova hükümetinden gelen açıklamada, yarın uygulamaya alınması planlanan, Kosova'daki Sırplar dahil olmak üzere herkesin Kosova plakası ve kimlik kartına sahip olma zorunluluğun 1 Eylül tarihine kadar ertelendiği bildirildi.

Hükümetin, bu akşam Kosovalı Sırplar tarafından sınır geçişlerinin kapatılmasını kınadığına dikkat çekilen açıklamada, bunların Belgrad tarafından organize edildiği ileri sürüldü.

Çavuşoğlu’ndan telefon trafiği

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kosova ve Sırbistan sınırındaki gerilim sebebiyle Kosovalı mevkidaşı Schwarz ve Sırbistanlı mevkidaşı Selakoviç ile telefon görüşmesi yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, bu görüşmelerde muhataplarına, Türkiye’nin, Balkanların istikrar ve barışına önem verdiğini aktararak, bölgede yeni gerilimler yaşanmasının kimsenin faydasına olmadığını, bu sebeple sağduyunun hakim kılınması gerektiğini ve gerilimi azaltmak amacıyla Türkiye'nin, üstüne düşen her şeyi yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Vucic’in sözleri tansiyonu yükseltti

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'da yaşan Sırpların zulme daha çok tolerans gösteremeyeceğini aktardı.

Halka seslenen Vucic, Kosova'daki Sırpların durumunu ele alırken, "Kosovalı Sırplar, zulme daha fazla tahammül etmeyecek." açıklamasını yapmıştı. 

Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara karşı bir kışkırtma veya saldırı olmayacağı konusunda söz aldığına vurgu yapan Vucic, bu durumun, "Arnavutların eylemlerinden bağımsız olarak değişmeyeceğini" fakat Sırpların, evlerini koruyacaklarını söyledi.

Vucic, "Biz barışın peşinde olacağız fakat asla teslim olmayacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Sırbistan'ın bugünkünden daha zor ve karmaşık bir durumda hiçbir zaman olmadığını vurgulayan Vucic, Priştine hükümetinin ise sürekli olarak kendisini mağdur olarak göstermeye çalıştığını öne sürdü.

Vucic, Başbakan Albin Kurti sebebiyle Kosova'daki Arnavutların sorun yaşadıklarını ve Kosova'da yaşanabilecek hiçbir çatışmayı Batı'nın istemeyeceğini vurguladı.

Ülkesinin çatışmalara yol açan ve çatışma isteyen tarafta yer almadığına dikkat çeken Vucic, "Sırbistan, Miloşeviç ve Tadiç dönemindeki gibi kolayca yenebileceğiniz bir ülke değil." açıklamasını yaptı.

Kosova lideri Kurti, Sırbistan’ı suçladı

Kosova’da tansiyonun yükselmesinden sonra Kosova Başbakanı Albin Kurti, birtakım açıklamalarda bulundu.

Kosova’nın kuzeyindeki gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ve Sırbistan’ın Kosova Sorumlusu P. Petkoviç’i sorumlu tutan Kurti, Kosova’nın, Sırbistan medyasının tuzağına düşmemesini talep etti. Ayrıca Kurti, "Önümüzdeki günler ve haftalar, sorunlu ve zorlu olabilir." sözlerini kullandı.

Sırbistan-Kosova arasındaki “plaka” gerginliği

2016 yılında Sırbistan ve Kosova arasında imzalanan serbest trafik dolaşımı sözleşmesinin süresinin 15 Eylül’de tamamlanmasından sonra Kosova hükümeti, Kosova’da yalnızca Kosova plakalı araçların dolaşımına izin verileceğini açıklayarak Kosova’ya girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara ilişkin geçici plaka koşulu getirmişti. Kosova’nın araç plakası ile ilgili karşılıklılık ilkesi gereğince aldığı karardan sonra ülkenin kuzeyinde Sırpların yoğun yaşadığı bölgede tansiyon tırmanmıştı. Hükümetin bu plaka kararını uygulamak amacıyla Kosova ile Sırbistan sınır kapılarına silahlı polis birimlerini sevk etmesini protesto eden Sırplar, gösteri düzenlemiş, kamyonlarla sınır kapılarına giden yolları kapatmıştı.

Yorumlar (0)