NATO'nun Kosova Gücü: Müdahaleye hazırız

KFOR (NATO'nun Kosova Gücü), ülkenin kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi halinde müdahaleye hazır vaziyette olduğunu açıkladı.

DÜNYA 01.08.2022, 01:33
NATO'nun Kosova Gücü: Müdahaleye hazırız

NATO tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ülkenin kuzeyindeki güvenlik durumunun bir hayli gergin olduğu kaydedilerek, "KFOR, durumu yakından izliyor ve istikrarın tehlikeye girmesi halinde müdahale etmeye hazır vaziyette." ifadelerine yer verildi.

KFOR'un ülkedeki bütün vatandaşların hareket hürriyeti için çalıştığının altı çizilen açıklamada, "KFOR, sahada güçlü ve görünür bir duruş ortaya koymaktadır. KFOR bütün muhataplarla iletişim halindedir." yorumunda bulunuldu.

Bahse konu açıklamada, KFOR'un Priştine-Belgrad Diyalog Süreci'ne destek verdiği kaydedilerek, "Diyaloğun sürmesi çok önemli. Bu bölge güvenliği ve barışı için çok önemli. KFOR, ülkedeki huzur ve güveni tesis etmek için gereken her çeşit önlemi alacaktır." ifadeleri kullanıldı. 

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova'da ikamet eden Sırplar dahil herkesin Kosova plakası ve kimlik kartına sahip olması mecburiyetinin getirileceğinin bildirilmesi üzerine ülkedeki Sırplar kuzeydeki hudut geçişlerini kapattı.

Ülkede siren sesleri de işitilirken, Kosova polisi bazı yerlerden silah sesleri işitildiğini fakat hiç kimsenin yaralanmadığını bildirdi.

Öte yandan, Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını duyuran Kosova'yı halihazırda kendi toprağı olarak tanımlıyor.

AB'nin (Avrupa Birliği) ara buluculuğunda 2011 yılında başlatılan Priştine-Belgrad Diyalog Süreci, ilişkilerin normalle dönmesi ve nihayetinde Sırbistan ve Kosova'nın birbirini tanımasını hedefliyor.

İki ülke arasındaki diyalog süreci, son olaylarda yaşanan gerginlik gibi farklı sebeplerden ötürü sık sık kesintiye maruz kaldı.

Yorumlar (0)