Çavuşoğlu, Kosovalı ve Sırp mevkidaşlarıyla görüştü

Mevlüt Çavuşoğlu, Kosovalı ve Sırbistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü.

GÜNDEM 01.08.2022, 01:12 02.08.2022, 08:57
Çavuşoğlu, Kosovalı ve Sırp mevkidaşlarıyla görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kosova mevkidaşı Donika Gervalla Schwarz ve Sırbistanlı mevkidaşı Nikola Selakoviç ile ayrı ayrı telefonda görüşmeleri yaptı.

"Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazır"

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme doğrultusunda Bakan Çavuşoğlu, Kosova ve Sırbistan hududundaki gerilim sebebiyle Kosovalı mevkidaşı Schwarz ve Sırbistanlı mevkidaşı Selakoviç ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Bahse konu görüşmede Bakan Çavuşoğlu muhataplarına, ülkemizin, Balkanların istikrar ve sulhuna her zaman önem verdiğini kaydederek, bölgede yeni gerilimler oluşmasının hiç kimsenin menfaatine olmadığını, sağduyunun hakim olması gerektiğini ve ülkemizin tansiyonu düşürmek için üzerine düşeni yapmaya hazır durumda olduğunu ifade etti.
 

Kosova-Sırbistan hudut hattında gerilim

Kosovalı Sırplar, ülkenin kuzey bölgesinde Sırbistan ile olan hudut geçişlerini kapatırken, Kosova'da siren sesleri işitildi.

Kosova Polisi Müdür Yardımcısı Besim Hoti, Kosovalı Sırpların araçlarla hudut geçişlerini kapattığını doğrulayarak, kolluk güçlerinin de Jarinje ve Brnjak hudut kapılarını kapattığını belirtti.

Kosova polisi ayrıca, bazı bölgelerde silah sesleri işitildiğini bildirerek, bunlardan bazılarının kolluk güçlerine yönelik olduğunu fakat hiç kimsenin yaralanmadığını aktardı.

Ülke medyası ise Arnavut kökenlilere saldırıda bulunulduğu ve bahse konu saldırılarda araçlarda hasar meydana geldiği bilgisini paylaştı.

Kosova hükümetinin, ülkede yaşayan Sırplara da ulusal kimlik ve araç plakası uygulamasını getiren, bu sebeple Sırbistan'la krize yol açan kararı bir ay için ertelediği bildirildi.

Kosova'da ikamet eden Sırplar dahil herkesin Kosova plakası ve kimlik kartına sahip olması mecburiyetinin getirileceğinin bildirilmesi üzerine de ülkedeki Sırplar bazı kent yollarını ulaşıma kapattı.

Sırbistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Kosova'ya karşı herhangi bir müdahalelerinin olmadığını ve sosyal medya platformlarındaki dezenformasyona asla itibar edilmemesi gerektiği kaydedildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in konuya dair açıklamada bulunması bekleniyor.

Yorumlar (0)