"Savaş olursa cevap vereceğiz"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "İran, ABD dahil hiçbir şekilde savaş başlatan taraf olmayacak ancak eğer savaş olursa buna kesin bir cevap verecektir." dedi.

DÜNYA 12.06.2019, 21:49 12.06.2019, 22:05
"Savaş olursa cevap vereceğiz"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, basın toplantısında Abe'nin geleceğe ilişkin iyimser olduğunu ve olumlu değişikliklerin yolda olduğuna inandığını belirtti.

Ruhani, Japonya'nın nükleer anlaşmanın devam etmesini desteklediğini, Abe'nin bu anlaşmayı bölge ve dünya için faydalı gördüğünü kaydetti.

"SAVAŞI BAŞLATAN TARAF OLMAYACAĞIZ"

Nükleer anlaşmanın devam etmesini istediklerini ve İran'ın adımlarının bu anlaşma çerçevesinde olacağını belirten Ruhani, "İran, ABD dahil hiçbir şekilde savaş başlatan taraf olmayacak ancak eğer savaş olursa buna kesin bir cevap verecektir. Bunu Abe'ye söyledim." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki gerginliklerin ABD'nin politikalarından kaynaklandığını söyleyen Ruhani, "Eğer bazı gerginlikler yaşanıyorsa bunun kökleri ABD'nin İran'a karşı başlattığı ekonomik savaşa dayanıyor. ABD'nin İran'a yönelik ekonomik savaşı durduğu zaman bölgede olumlu gelişmelere şahit olacağız." dedi.

"NÜKLEER TEKNOLOJİ BARIŞ AMACIYLA KULLANILMALI"

İran ile Japonya'nın nükleer teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılması gerektiğine inandığını ve iki ülkenin de nükleer silaha karşı olduğuna işaret eden Ruhani, "Japonya, İran'dan petrol satın almaya devam etmek, kültürel, ilmi ve mali meselelerin çözülmesini istiyor. Bu durum ikili ilişkilerin gelişimini belirleyebilecek bir konudur." şeklinde konuştu.

Ruhani, Abe Şinzo ile Japonya'nın İran'ın güney kıyılarında özellikle de Çabahar ve Mekran'da yapacağı yatırımlarına ilişkin konuştuklarını ve Tokyo'nun istediği yatırımların iki ülke ilişkilerinin gelişmesini sağlayacağına  işaret etti.

Ruhani, Abe ile Suriye'nin yeniden imarı ve Yemen'deki krizin çözümüne destek olunması konularını da müzakere ettiklerini belirtti.

Yorumlar (0)