Referandum davası sona erdi

Bağımsızlık referandumu yapılması nedeniyle yargılanan 9'u tutuklu 12 Katalanın davası 4 ay sonra sonuçlandı.

DÜNYA 12.06.2019, 22:10
Referandum davası sona erdi

İspanya'nın başkenti Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de 12 Şubat'ta başlayan ve 52 duruşmanın yapıldığı davada, aralarında eski Başbakan Mariano Rajoy'un da olduğu toplam 422 kişi şahit olarak dinlendi.

Anayasa Mahkemesinin yasa dışı ilan etme kararına karşın Katalonya özerk yönetiminde 1 Ekim 2017'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu ile bağlantılı olarak suçlanan 12 sanıktan 9'u tutuklu, 3'ü tutukksuz yargılandı.

Davanın sonunda en çok merak edilen konu, savcılık tarafından 9 tutuklu sanık için istenen "anayasal düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak" suçunun işlenip işlenmediğiyle ilgili mahkemenin vereceği karar olarak gösteriliyor.

Yargılanan Katalanların "devlete karşı darbe yaptığını" aktaran Savcı Javier Zaragoza, sanıklardan eski Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras için 25 yıl, eski Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell, eski Katalonya Meclis Divanı Üyesi Jordi Sanchez ve bağımsızlık yanlısı Omnium Cultural adlı sivil toplum örgütünün eski başkanı Jordi Cuixart için 17'şer yıl ve geri kalan 6 eski Katalan bakan için ise 16'şar yıl hapis isteklerini tekrarladı.

Devlet Avukatlığı kurumu ise Junqueras'a 12 yıl, Forcadell'e 10 yıl, Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart'a 8'er yıl, diğer eski Katalan bakanlara ise 11,5'ar yıl hapis cezası istedi.

28 Nisan'daki genel seçimde ve 26 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu ve yerel seçimlerde aday olan sanıklardan seçilen 3 milletvekili, 1 senatör, 1 Avrupa Parlamenteri ve 1 Barcelona Belediye Meclis üyesinin durumlarıyla ilgili belirsizlik sürüyor. Siyasette kalan sanık Katalanların mazbatalarını almalarına izin verilse de aktif olarak milletvekili ve senatörlük yapma hakları askıya alındı.

Yüksek Mahkeme tarafından sanıkların ceza alması halinde, avukatlarının davayı Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)