Rusya veto etti! Suriye'ye yapılan yardımların süresi uzatılamayacak!

Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye'ye insani yardım gönderiliyordu. Bu mekanizmanın süresi 10 Temmuz'da dolacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu yol üzerinden yapılan yardımların 1 yıl daha sürmesi için oylama yaptı. Rusya'nın kararı veto etti. Böylece 10 Temmuz'dan sonra yardımlar için Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kullanılamayacağı belirtildi.

DÜNYA 08.07.2022, 21:48 12.07.2022, 09:00 Hakan Öksüz
Rusya veto etti! Suriye'ye yapılan yardımların süresi uzatılamayacak!

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle bölge halkı, uzun yıllar boyunca dışarıdan gelen yardımlara muhtaçtı. Uluslararası yardımlar, Türkiye ile Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden bölgeye gönderiliyordu. Bu insani yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'da dolacak. 

Teklifi İrlanda ve Norveç sundu!

Suriye'ye yapılan insani yardımların devam etmesi için harekete geçen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), görev süresinin 10 Temmuz 2023'e kadar uzatılması için toplantı yaptı. Söz konusu teklif, İrlanda ve Norveç tarafından sunuldu. 15 üyeden oluşan BMGK'daki 13 ülke, görevin uzatılması kararına destek verdi. Rusya kararı veto ettiğini duyurdu, Çin ise çekimser kaldı.

Görev süresinin uzatılması için 5 daimi üye ülkeden hiçbirinin, kararı veto etmemesi gerekiyordu. Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batılı ülkelerin yaptırımların uğrayan Rusya'nın kararı protesto etmesi, yardım mekanizmasının süresini uzatma hayallerini suya düşürdü. Eğer 10 Temmuz'a kadar yeni bir karar alınmazsa, Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye'ye insani yardım gönderilemeyecek. 

Rusya'nın sunduğu karşı teklif reddedildi!

Rusya'nın vetosu nedeniyle Suriye'nin kuzeybatı bölgesinde yaşayan 4 milyon kişinin açlıkla yüz yüze geleceği söyleniyor. Vetonun ardından Rusya kendi teklifini sundu. Teklifte "görev süresinin 6 ay uzatılması" ve "sadece temel insani ihtiyaçlar için yardım gönderilmesi" bulunuyordu. Sadece Rusya ve Çin'in karar destek verdiği, 10 ülkenin çekimser kaldığı belirtildi. Rusya'nın teklifini veto eden ülkelerin ise İngiltere, Fransa ve ABD olduğu kaydedildi.

Yorumlar (0)