Rusya gazı kesti, Avrupa'yı korku sardı!

Rus enerji şirketi Gazprom, onarım çalışmalarını gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya giden gaz akışını tamamen kesti. Gazprom'un kararı, Avrupa'da bu hafta içinde enerji fiyatlarının tavan yapacağı endişesini beraberinde getirdi.

DÜNYA 05.09.2022, 10:04 05.09.2022, 16:54 Hakan Öksüz
Rusya gazı kesti, Avrupa'yı korku sardı!

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Avrupa'da yaşanan enerji krizi, cuma günü Almanya'ya giden doğal gaz akışının tamamen kesilmesiyle derinleşti. Kuzey Akım 1 boru hattında onarım çalışmalarının yapılacağını duyuran Rus enerji şirketi Gazprom, lmanya'da giden doğal gazın tamamen kesileceğini bildirdi. Gaz akışının ne zaman yeniden başlayacağı ile ilgili açıklama yapılmadı. 

Avrupa'nın başlıca gündemi ısınma sorunu!

Şubat ayında Ukrayna'ya savaş açan ve Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlara maruz kalan Rusya, enerji kartını oynayarak misilleme yapıyor. Kremlin yönetiminin Avrupa'ya giden boru hattındaki gaz akışını kesmesi, kıta genelinde endişeleri artırdı. Kış ayları yaklaşırken doğal gaz sıkıntısı çeken Avrupa, ısınma sorununun nasıl halledileceğini kara kara düşünüyor.

Gazprom'un cuma günü aldığı kararla birlikte bu hafta Avrupa genelinde enerji fiyatlarının tavan yapacağı tahmin ediliyor. İngiltere'de hızlı şekilde artan enerji faturaları, halkın belini büküyor. 2021'e göre enerji faturalarında 4 katlık artış gözlenen İngiltere'de siyasi gerilim tırmandı. Ülkede kış aylarında enerji faturalarının daha da artacağı endişesi baş gösterdi. 

İngiltere'de gaz fiyatları rekor kıracak

Gaz ve petrol analisti Nathan Piper, İngiltere genelinde artan enerji fiyatları ile ilgili görüşlerini aktardı. Bu hafta Avrupa genelinde gaz fiyatlarının artacağının tahmin edildiğini belirten Piper, "İngiltere'deki gaz fiyatları, rekor seviyelere çıkacak gibi görünüyor." ifadelerini kullandı. Başbakan Boris Johnson'ın istifasıyla siyasi kargaşa yaşayan İngiltere'nin, yılın son dönemlerindeki ana gündem konusu, enerji fiyatları olacak.

Macron'dan "bolluk döneminin sonu" itirafı

New York Times ise enerji fiyatlarının daha fazla artacağı endişesiyle birlikte Fransa'daki birçok işletmenin kepenk kapatmaya başladığını yazdı. Rusya lideri Putin'in talimatıyla Avrupa'ya giden doğal gazın kesildiğini bildiren gazete, "Fransa, 1970'li yıllardan beri bu kadar büyük bir enerji kriziyle karşılaşmadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kış aylarını işaret ederek ülkede çapında enerji tasarrufuna gidiyor. Macron'un 'Bolluğun sonuna geldik.' şeklindeki açıklaması, Fransa'da yaşanan durumu özetliyor." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)