Belçikalı bakan Straeten: Önlem almazsak önümüzdeki yıllarda donacağız!

Avrupa genelinde artan enerji fiyatlarıyla ilgili görüşlerini sosyal medyadan paylaşan Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten, "Elektrik ile doğal gaz fiyatları arasındaki ilişki bence yapay. Elektrik fiyatları bu kadar etkilenmemeli. Gaz fiyatlarını dondurmalı ve reform yapmalıyız. Aksi takdirde önümüzdeki yılların kış aylarında ciddi zorluklar çekeceğiz." dedi.

DÜNYA 29.08.2022, 15:16 Hakan Öksüz
Belçikalı bakan Straeten: Önlem almazsak önümüzdeki yıllarda donacağız!

Ukrayna'ya savaş açan Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, Putin'in karşı atağa geçmesine neden oldu. Rus enerji devi Gazprom şirketi, Avrupa'ya giden gaz akışını büyük oranda kıstı. Gaz tedarikinde yaşanan sorun, Avrupa'da enerji fiyatlarının patlamasına neden oldu. Kış aylarında sorun yaşamamak için Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yüzde 15'lik doğal gaz tasarrufu planı uygulanmaya başlandı. Avrupa'da yaşayanlar, gaz fiyatlarına bir üst limitin getirilmesi gerektiğini bildiriyor.

Fransız halkı, sobaya yöneldi

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Avrupa genelinde enerji fiyatlarının yükseldiği görülüyor. Gazdaki pahalılık nedeniyle özellikle Fransa'da soba satın alan kişilerin sayısının ciddi şekilde arttığı kaydedildi. Kış gelmeden odun stok yapmaya başlayan Fransızlar, kendi tasarruf tedbirlerini alıyor. Odun talaşına da yoğun şekilde rağbet gösterildiği, yakın gelecekte arz açığının ortaya çıkabileceği kaydedildi. 

Straeten: Elektrik ve gaz fiyatları arasındaki ilişki yapay!

Avrupa'da yaşanan enerji kriziyle ilgili görüşlerini aktaran Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten, sosyal medyadan paylaşımda bulundu. Straeten, "Bir an önce önlem almazsak gelecek yılların kış aylarında ciddi zorluklar yaşayacağız. Avrupa olarak bu konuda bir bütün olarak hareket etmeliyiz. Gaz fiyatlarını dondurmak, önceliğimiz olmalı. Elektrik ile doğal gaz fiyatları arasındaki ilişkinin yapay olduğunu düşünüyorum. Bence elektrik fiyatları bu kadar etkilenmemeli. Bunun için ciddi bir reforma ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Avrupa, yeşil enerjiye mi geçecek?

Doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan sağlayan Avrupa ülkeleri, farklı tedarikçilere yönelmek için harekete geçti. Ukrayna-Rusya savaşının, Avrupa'nın yeşil enerjiye geçmesine neden olabileceği belirtiliyor. Avrupa genelinde tırmanışa geçen elektrik fiyatları, kıtada yaşayanları zor durumda bırakıyor. 

Yorumlar (0)