Rusya'dan "Su-57 ve Türkiye" açıklaması

FSVTS (Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi) Başkanı Dimitri Şugayev, yeni nesil Su-57 tipi savaş uçaklarını, "Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne yeterli teslimat yapılana kadar" Türkiye'ye satmayacaklarını açıkladı. Dimitri Şugayev, Türkiye'ye şimdilik Su-35 seçeneğini önerdi.

DÜNYA 18.11.2019, 10:09 19.11.2019, 15:24
Rusya'dan "Su-57 ve Türkiye" açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için gittiği Rusya'da Su-57 savaş uçağını da incelemiş ve Su-57 savaş uçağı ile ilgili yetkililerden bilgi almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ziyareti, F-35'in muadili olarak görülen Su-57 savaş uçaklarını Ankara'nın satın alabileceği yönünde bir mesaj olarak da yorumlanmıştı.

Öncelik Rus Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı

Rus Interfax haber ajansına konuşan FSVTS (Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi) Başkanı Dimitri Şugayev, "Su-57 savaş uçaklarının Türkiye'ye muhtemel teslimatı ancak Rus ordusunun beşinci nesil savaş uçaklarıyla ilgili öncelikli talepleri karşılanırsa değerlendirilecek" açıklamasında bulundu.

2028'den önce mümkün gibi görünmüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mayıs ayındaki açıklamasında Rusya Savunma Bakanlığının 2028 yılına kadar 76 adet Su-57 savaş uçağı tedarik edeceğini kaydetmişti. 

FSVTS (Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi) Başkanı Dimitri Şugayev, Rusya'nın Türkiye'ye Su-57 yerine Su-35 savaş uçağı temin edebileceğini ifade etti.

FSVTS Başkanı Dimitri Şugayev, "Türk tarafı ilgi duyduğunu söylerse, Rusya olarak Türkiye'ye Su-35 savaş uçağı tedarik etme seçeneğini değerlendirmeye hazırız." diye konuştu.

Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi Başkanı Dimitri Şugayev'e göre Rusya ayrıca, Türkiye'ye kendi dördüncü ve beşinci nesil uçaklarını geliştirmesinde de yardım etmeyi değerlendiriyor.

Dimitri Şugayev, Rusya ve Türkiye'nin yeni nesil uçakların teknik özellikleri ve beşinci nesil savaş uçaklarının ilk deneme çalışmaları için de istişarelerde bulunduklarını açıkladı.

"Ortak savaş uçağı için çok erken"

FSVTS Başkanı Dimitri Şugayev, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Beşinci nesil savaş uçağındaki deneyimlerimiz göz önünde bulundurulduğunda, Rusya bu projenin ortağı olabilir. Türkiye ile Rusya arasında bu tip bir işbirliği tüm savaş uçakları sistemleri için mümkün olabilir. Bu Kremlin ve Ankara arasında görüşülüyor. Ama Rusya ile Türkiye'nin ortak yeni bir savaş uçağı üretilmesine dair görüşmelerin başladığını söylemek için çok erken."

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye'yi üreticisi olduğu F-35 programından çıkarmıştı. Su-57 ve Su-35 de Amerikan F-35'e alternatif olarak görülüyordu.

Yorumlar (0)