Erdoğan’ın diplomasisi ve SU-57

ABD ile yaşadığı F-35 krizi sonrası rotasını Rusya'ya çevirerek SU-57 üzerinde durmaya başlaması, Türkiye'nin neden zıt kanatlarla da savunma ticaretine giriştiği sorusunu akıllara getiriyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.10.2019, 13:52 17.12.2019, 16:48
Erdoğan’ın diplomasisi ve SU-57

NATO üyesi olan iki ülke ABD ve Türkiye; Ortadoğu üzerinde gerek savunmada, gerek askerî hizmetlerde birlikte hareket ediyor. Ancak Suriye üzerinde ABD'nin tasarrufları Türkiye’nin ciddi problemler yaşamasına neden oluyor. Sahada yaşanan "kritik" gelişmelerin, ABD’nin YPG’yi açıktan beslemesinin ve terör örgütü PKK'da gözlemlenen ABD menşeili endüstriyel silahlanmanın, Türkiye’nin mühimmat homojenliğini değiştirmeye ittiği düşünülüyor. 10 Aralık 2016 tarihinde Beşiktaş-Bursaspor maçı sonrasında 39'u emniyet mensubu, 8'i sivil 47 kişiyi şehit eden ABD menşeili endüstriyel bombanın YPG kaynaklı olması ciddi tartışma ve tepkilere neden olmuştu.

İki sistem ayrı sahalarda kullanılacak

NATO ülkesi Türkiye, neredeyse tüm savunma sistemini, ABD’nin sistemine entegre bir şekilde kullanıyor. Türkiye’nin, ABD’ye rakip olan devlerden satın alacağı bir silah, NATO’nun homojenliğini bozacağı ve devreye girecek bir rakip sistem ile NATO’ya ait birçok gizli verinin karşı tarafa geçmesine neden olacağı öne sürülüyor. Türkiye'nin iki sistemi ayrı sahalarda kullanacağını taahhüt etmesi karşısında uzmanlar, ödenen tutardan çok daha büyük maliyetlerin ortaya çıkacağını savunuyor.

Rus savaş uçağı NATO’ya entegre olamayacak

Savunma sanayide heterojenliğini artıracak olan Türkiye, bir taraftan S-400 krizinden ötürü gelişi oldukça sancılı olan beşinci nesil savaş uçakları F-35'i beklerken diğer taraftan SU-57 için de görüşmeler yürütüyor. Türkiye’nin NATO’ya entegre edemeyeceği ve ayrı sahada kullanmayı taahhüt ettiği SU-57 ile aynı zamanda F-35 kullanacak olmasının, birnevi iki ayrı kanat arasında "düğümlü mekik diplomasisi" olduğu yorumları yapılıyor.

Erdoğan’ın düğümlü mekik diplomasisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ayrı kanat ile birbirinden bağımsız olarak savunma stratejisi yürütmesi "düğümlü mekik diplomasisi" olarak tanımlanıyor. Düğümlü mekik diplomasisinin, milletler için hayati olan savunmada yapılmasının da ayrı bir doktrin oluşturacağı düşünülüyor.

“Kendi savaş uçağımıza kavuşacağız”

Eylül sonunda İstanbul’da düzenlenen MİLGEM Projesi TCG Kınalıada’nın hizmete giriş töreninde yaptığı konuşmada F-35 krizine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Proje ortağı olduğumuz F-35 uçakları konusunda yaşananlar, bizim bu alandaki kararlığımızı daha da artırmıştır. Nasıl İHA'larımızı, SİHA'larımızı, uydularımızı geliştirip, uçurduysak inşallah kendi savaş uçağımıza da kavuşacağız"  ve "Hep söylediğim gibi, başaramayacaklar. Madem uyuyan devi uyandırdılar sonuçlarına da katlanacaklar." ifadelerini kullanmıştı.

F-35 ile SU-57 karşılaştırması

Peki, ABD menşeili F-35 ile Rus menşeili SU-57 savaş uçaklarının teknik özellikleri, avantaj-dezavantajları ve fiyatları arasında nasıl farklılıklar var?

F-35 yakın zamana kadar hayalet uçak olarak sunuluyordu. Alman radar teknolojileri şirketi Hensoldt’un F-35’in radar sistemlerinde görüldüğünü ortaya çıkardıktan sonra, F-35’in aslında hayalet uçak olmadığı anlaşıldı ve tıpkı Aramco SİHA saldırılarında itibarını kaybeden Patriot hava savunma sistemi gibi F-35 de itibar kaybetti. Bunun yanında SU-57’nin hayalet uçak olması aleyhinde henüz verilmiş ya da fark edilmiş bir bilgi yok. F-35 insan vücudunun kaldırabileceği manevraya göre ayarlı bir sisteme sahip ancak SU-57 teknolojisinde böyle bir kısıtlama bulunmuyor. Pilot çok daha yüksek G kuvvetine maruz kalabilir ve bunun üzerinden yetenek geliştirebilir. F-35, 4 içeride 6 dışarıda olmak üzere 10 füze bataryasına, SU-57’de ise 10’u içinde 6'sı dışarıda toplam 16 füze bataryasına sahip. SU-57'nin F-35'ten 4,3 metre daha uzun ve 77 santimetre daha yüksek olduğu görülüyor. F-35 tam dolu benzin deposuyla, azami 2200 kilometre uçabilirken, SU-57 4300 kilometre mesafe katedebiliyor. F-35A saniyede 200 metre irtifa alabilirken, SU-57 bu sürede 300 metre tırmanabiliyor. F-35 tam deposuyla 2,5 saat uçabiliyor, SU-57 ise 5,8 saat havada kalabiliyor.

Safa Kaçar/ habernediyor.com

Yorumlar (1)
HASAN 4 yıl önce
ALLAH REİSİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN