Harekete geçildi! Yeşil doğaya kırmızı tank geliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, yangınla mücadelede yeni bir yöntem için harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "yeşil doğaya kırmızı tank" projesi ile yangınla mücadele için geliştirilen tanklardan faydalanılacağını belirtti. Pakdemirli, "Yurt dışından bir tank almak üzere görüşmelerimiz sürüyor. Zamanla bunları kendimiz üreteceğiz." dedi.

GÜNDEM 18.11.2019, 10:27 18.11.2019, 10:29
Harekete geçildi! Yeşil doğaya kırmızı tank geliyor

Tarım ve orman alanında tüm kesimleri tek platformda buluşturacak Üçüncü Tarım Şurası, "Ortak Akıl Yaratmak" teması ile bugün Ankara'da başlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen Şura, 21 Kasım günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sonuç bildirgesini açıklaması ile sonlanacak. Şura öncesinde basın mensupları ile İstanbul'da bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınları ile müdahalede yeni ve etkili bir yöntem için harekete geçtiklerini bildirdi. 

Orman yangınları ile mücadele hususunda tüm yeni teknolojileri değerlendirmeyi sürdürdüklerini belirten Pakdemirli, yurt dışında kullanılmaya başlanan yangınla mücadele tanklarından alacaklarını ifade etti. 

Pakdemirli, dozer ve yangın söndürme işlevi olan bu tanklardan bir tane almak üzere görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Yeşil doğaya 'kırmızı tank gücü' adını verdiğimiz bu projede ilk etapta satın aldığımız tankları, daha sonra savunma sanayimizle de işbirliği yaparak kendimiz üretmeyi planlıyoruz. Yangın tanklarında tankın içindeki ekip, dışarıdaki havadan etkilenmeden, yanan ormanın içine girip, su püskürtebiliyor. Böylece yangının tam ortasına girip müdahale imkanı oluyor. Ayrıca havadan müdahale gücümüzü de artırıyoruz. Helikopter filomuzu 24'ten 30'a çıkardık." şeklinde konuştu. 

Yangınla mücadele tanklarının özellikleri neler?

Dünyanın dört bir yanındaki orman yangınlarının artış göstermesiyle birlikte itfaiye tankı olarak da adlandırılan "firefighting tank" yani yangınla mücadele tankları, ülkelerin odağında bulunuyor. İlk olarak askerî alanlardaki mühimmat deposu patlamalarına müdahale etme amacıyla geliştirilen itfaiye tanklarında, Rusya'nın geliştirdigi modeller ön planda yer alıyor.

Bu tankların özellikleri şu şekilde:

  • İçinde 3 kişilik ekibin bulunduğu tankların 25 bin litre su taşıma kapasitesi var.
  • Alevlerle çevrilmesi durumunda tank, suyu kendi üstüne döküyor ve kendini soğutuyor. 
  • Önünde bulunan ısıya dayanıklı camla ilerleyen tanklar, 360 derecenin üstündeki sıcaklıklarda çalışabiliyor.
  • Ekibin tankı terk etmesi gereken zamanlarda insansız ilerleyen tanklar, içinde bulunan kamera ve uzaktan kumandalı cihazlarla da yangına müdahale etmeye sürdürüyor.
  • Aynı zamanda bu cihazlar, insan gözüyle görülemeyen dumanlı yerlerden de görüntü alabilme kapasitesine sahip.
  • Tanktaki özel filtreleme sistemi, içeride bulunan insanların kesinlikle dışarıdan etkilenmesini engelliyor. 
  • Özel kıyafetler giyen ekip, doğrudan alevlere maruz kaldığı zaman 15 saniye için korunabiliyor.
  • Tanklar, tek bir depo yakıtla 250 kilometre yol katedebiliyor ve normal tekerlekli araçların gidemediği yerlere gidebiliyor.

"Balon balıklarının kanser hastaları için çare olması hedefleniyor"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Şura'da trüf mantarından, ekotarıma, gastro turizminden, balonbalığından ilaç üretimine kadar birçok farklı konuyu görüşeceklerini kaydederek, "Son dönemde özellikle Akdeniz sahil şeridinde sayısı artan balonbalığı, zehirli bir tür olması nedeniyle denizlerimizdeki diğer balık türleri için önemli bir tehdit oluşturuyor. Bununla birlikte balonbalığı derisi yeni bir kanser ilacının üretiminde kullanılıyor. Bu noktadan yola çıkarak Bakanlık olarak sahillerimizi tehdit eden balonbalığının ihracatına başlıyoruz. Bu şekilde balonbalığının tehdit değil, kanser hastaları için çare olması hedefleniyor. Böylece istilacı bir tür, fırsata dönüştürülerek ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor. Örneğin Kanada 5 bin ton istiyor. Bütün bu talepleri ve ilaç üretim fırsatlarını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)