Rusya'dan Filipinler'e "anlaşmaya uy" çağrısı!

Geçen yılın kasım ayında 16 savaş helikopteri almak için Rusya ile anlaşma yapan Filipinler hükümeti, temmuz ayında anlaşmanın iptal edildiğini açıklamıştı. Filipin hükümetinin anlaşmaya sadık kalması gerektiğini kaydeden Rusya'nın Manila Büyükelçisi Marat Pavlov, "Rusya üzerine düşeni yaparak Filipinli pilotlara eğitim de verdi. Filipin hükümeti ise resmi bildirim yapmadan anlaşmayı iptal etti." dedi. Filipinler Savunma Bakanlığı ise Rus şirketine yapılan ödemenin geri alınacağını kaydetti. İşte detaylar...

DÜNYA 20.10.2022, 10:44 21.10.2022, 08:49 Hakan Öksüz
Rusya'dan Filipinler'e "anlaşmaya uy" çağrısı!

Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkenin yaptırım kararları almasına neden oldu. Rusya'ya uygulanan yaptırımların delinmemesi konusunda uyarılar yapan ABD Başkanı Joe Biden, buna uymayan ülkelerin de yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. ABD'nin çağrısına uyan ülkelerden biri de Filipinler oldu. Filipinler, Rusya'dan 16 askeri ağır yük helikopteri satın almak için yapılan anlaşmayı rafa kaldırdı.

Büyükelçi Pavlov: "Kararı resmi olarak bildirmediler"

Filipin hükümetinin kararına Moskova yönetiminden tepki geldi. Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Rusya'nın Manila Büyükelçisi Marat Pavlov, "Anlaşmayı iptal ettiler ancak kararı bize resmi olarak bildirmediler. İlk ödemelerini yapmalarından sonra Rus şirketi, Mi-17 model helikopterleri üretmeyi sürdürdü. Hatta helikopterleri kullanacağı belirtilen Filipinli pilotlara eğitim verildi. Buna rağmen Manila hükümeti anlaşmayı iptal etti. Haziran ayındaki teslimatı geri çevirdiler." ifadelerini kullandı.

Filipinler'in güvenilir bir iş ortağı olduğunu kanıtlaması için söz konusu anlaşmaya ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini aktaran Pavlov, "Anlaşmanın bize yüklediği tüm sorumluluğu kabul ediyoruz. Filipin hükümetinden de aynısını yapmasını bekliyoruz." dedi.

Filipinler Savunma Bakanlığı: Ödenen tutar geri alınacak!

Filipinler hükümeti, Rusya'dan gelen açıklamaya resmi bir yanıt vermedi. Ulusal Savunma Bakanlığı ise söz konusu anlaşmayı iptal etme kararının ardından Rus şirketine yapılan ödemenin geri alınması için çalışma yürütüleceğini bildirdi. Önceki yılın kasım ayında Rusya ile yapılan anlaşmanın iptal edildiğine dair ilk resmi açıklama, temmuz ayında eski Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana'dan gelmişti.

Yorumlar (0)