Rusya "çekildik" dedi, Ukrayna yalanladı! Yılan Adası'nda son durum!

Savaşın ilk günlerinde Rusya tarafından işgal edilen Yılan Adası, yeniden Ukrayna egemenliğine geçti. Rusya Savunma Bakanlığı, operasyonlarını başarıyla tamamlayarak adadan çekildiklerini ve bunun bir "iyi niyet göstergesi" olduğunu açıkladı. Ukrayna cephesi ise Rusya'dan gelen açıklamaya, "Tamamen yalan, çarpışarak kazandık." yanıtını verdi.

DÜNYA 03.07.2022, 12:28 Hakan Öksüz
Rusya "çekildik" dedi, Ukrayna yalanladı! Yılan Adası'nda son durum!

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emriyle harekete geçen Rus ordusu, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik bombalı saldırılar gerçekleştirmiş ve savaş başlamıştı. Karadeniz'in Tuna Deltası açıklarında bulunan Yılan Adası, savaşın ilk günlerinde Rusya tarafından işgal edilmişti. Daha önce Ukrayna ile Romanya arasında da anlaşmazlığa yol açan adanın işgali, Ukrayna cephesinde şok etkisi yaratmıştı.

Önceki günlerde Yılan Adası'ndaki kuvvetlerini çektiklerini duyuran Rusya, bunun bir "iyi niyet göstergesi" olduğunu bildirmişti. 

Rusya Savunma Bakanlığı, adadan çekildiklerini duyurmuştu

Adadaki görevin tamamlandığını aktaran Rusya Savunma Bakanlığı, "Tahılın Ukrayna'dan çıkarılma çabaları için oluşturulacak insani koridora engel olmuyoruz. Öte yandan Yılan Adası'ndaki askeri birliklerimizi de çekiyoruz. Operasyon gerçekleştirdiğimiz bölgelerle ilgili bazı hedeflerimiz var. Bu görevleri tamamlayınca çekiliyoruz. Ukrayna ulusu, bunu 'iyi niyet göstergesi' olarak değerlendirmelidir." açıklamasında bulunmuştu.

"Yılan Adası'nı Ruslardan temizledik"

30 Haziran'da yapılan bu açıklamadan günler sonra Ukrayna'dan yanıt geldi. Yılan Adası'ndan kaçmak zorunda kalan Rusya'nın, bunu bir iyi niyet gösterisi olarak sunmak istediğini kaydeden Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, "Gerçek şu ki, Rusların bize verdiği bir şey yok. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri kahramanca çarpışarak Yılan Adası'nı Ruslardan temizledi. Operasyonumuz harikaydı. Rus kuvvetlerinin bu operasyon karşısında direnme şansı yoktu." dedi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı: Hava saldırılarımıza direnemediler!

Rusya'nın, Yılan Adası'ndan gönüllü olarak ayrılmadığını aktaran Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy, "Onları, adayı terk etmeye zorladık. Hava saldırılarımıza karşı direnemediler. Yılan Adası, stratejik açıdan önemliydi. Odessa bölgesinde çarpışan askerlerimize minnettarım. Adanın ele geçirildiği operasyonda 'Bogdan' adlı obüs çok etkili oldu." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)