TÜİK açıklayacak! Memur ve emekliye "enflasyon farkı" verilecek!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 4 Temmuz Pazartesi günü (yarın), haziran ayı enflasyon oranını açıklayacak. Memur ve emekli maaşlarına, yılın kalan bölümü için ne kadarlık bir enflasyon farkının yansıtılacağı belli olacak.

EKONOMİ 03.07.2022, 13:05 Hakan Öksüz
TÜİK açıklayacak! Memur ve emekliye "enflasyon farkı" verilecek!

Asgari ücretli çalışanların büyük heyecanla beklediği açıklama, 1 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Yükselen enflasyon karşısında çalışanların ezdirilmemesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Vatandaşlarımızı rahatlatacağız." demişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Erdoğan, asgari ücretin 4 bin 253 liradan 5 bin 500 liraya yükseltildiğini söylemişti.

Haziran ayı enflasyonu ne zaman belli olacak?

Asgari ücrete yapılan zammın ardından gözler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. Yarın (pazartesi) saat 10.00'da yapılacak açıklamayla birlikte, yılın kalan yarısında memur ve emeklilere ödenecek enflasyon farkı da kesinlik kazanmış olacak.

Enflasyon farkı, yıl içinde 6 aylık dönemler halinde açıklanarak memur ve emeklilere ödeniyor. Dolayısıyla pazartesi günü açıklanacak olan haziran ayı enflasyonu ile 2022'nin ilk 6 ayına ait enflasyon farkı, bu grubun maaşlarına yapılacak zam oranını da belirlemiş olacak.

TÜİK, 2022'nin ocak ile mayıs ayları arasındaki dönemde tüketici fiyatlarının yüzde 35,64 oranında yükseldiğini duyurmuştu. Peki ekonomistler, haziran ayı enflasyon oranının ne kadar olacağını düşünüyor? Uzmanlara göre haziran ayı enflasyonu, yüzde 3 ila 5 oranında olacak. 

Memur ve memur emeklisi maaşları ne kadar olacak?

Açıklanacak rakamlardan bağımsız olarak memur ve emeklilere yaklaşık yüzde 35 oranında enflasyon farkının verileceği tahmin ediliyor. Beklentilere göre en düşük memur maaşı, 6 bin 429 liradan 9 bin 75 liraya yükseltilecek. Asgari memur emeklisi maaşının ise 4 bin 289 liradan 6 bin 54 liraya çıkartılması bekleniyor.

Yorumlar (0)