Putin, Rusya’nın Afrika ülkelerinin 23 milyar dolarlık borcunu sildiğini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını vurgulayarak, "Rusya devleti, Afrika ülkelerinin borç yükünün hafifletilmesi için çalışmalara katılıyor. Afrika ülkelerinin şimdiye kadar silinen borcu 23 milyar dolara ulaştı. Yapılan son taleplere göre, söz konusu amaçlar için toplam 90 milyon dolar daha tahsis edeceğiz" şeklinde konuştu.

DÜNYA 28.07.2023, 15:04
Putin, Rusya’nın Afrika ülkelerinin 23 milyar dolarlık borcunu sildiğini açıkladı

Putin, St. Petersburg'da gerçekleştirilen Rusya-Afrika Zirvesi çerçevesinde Afrika ülkeleri liderlerinin bir araya geldiği toplantıda konuşma yaptı.

Teknoloji, gıda ve finans, gibi alanlarda belirli ülkelerin tekel durumuna gelmelerinin kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Putin, "Bu duruma karşı gerekli mücadele verilmelidir. Sovyetler Birliği, Afrika'da çok sayıda işletme, çelik fabrikası ve enerji santrali inşa etmişti. Şimdi bu uygulamaya geri dönmeliyiz. Bunu hem ikili ilişkiler hem de uluslararası platformlar üzerinden gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Afrika ülkeleri ile Rusya arasındaki iş birliğinin, bilgi güvenliği ve terör alanındaki zorluklara karşı koymaya ilişkin geliştiğini belirten Putin, "İklimin, sözde toplumsal cinsiyet gündeminin ve insan haklarının yakışıksız siyasi amaçlar ile kullanılmasına birlikte karşı duruyoruz. Tek taraflı yaptırımları, küresel ölçekte ekonomik sorunlar yaratan, bağımsız yol izleyen ülkelere zarar veren, kısıtlayıcı, kalkınmayı engelleyen, hukuka aykırı uygulamaları asla kabul etmiyoruz" ifadelerine yer verdi.

‘‘Afrika'nın önemi her geçen gün artıyor’’

Afrika'nın öneminin her geçen gün biraz daha arttığını vurgulayan Vladimir Putin, "Afrika kıtasının gözlerimizin önünde adeta yeni bir güç merkezi haline geldiğini vurgulamak isterim. Afrika’nın ekonomik ve siyasi rolü katlanarak artıyor. Herkes bu gerçekliği hesaba katmak zorunda olacak" şeklinde konuştu.

Bazı Afrika devletlerinin de Ukrayna krizinin çözümü için adım attığını belirten Putin, "Afrika öncelikli çıkarları haricinde ortaya çıkan sorunların çözümüne ilişkin de yardım etmeye hazır. Afrika bu konuda girişimlerinize saygı duyuyor ve dikkat ile değerlendiriyoruz" dedi.

Afrika'daki birçok bölgede istikrarsızlığın devam ettiği dile getiren Putin, söz konusu problemlerin, Batılı ülkelerin "böl ve yönet" şeklinde uyguladığı sömürgecilik döneminden günümüze miras kaldığını söyledi.

Rusya'dan Afrika'ya tahıl sevkiyatı devam ediyor

Afrika ülkelerindeki güvenlik güçleri ile ordu personeli eğitimlerine devam edeceklerini söyleyen Putin, "Birçok Afrika devletinden askeri personel şu anda Rusya Savunma Bakanlığı'na ait üniversitelerde eğitim görüyor. Rusya, 40'tan fazla Afrika ülkesi ile geniş bir yelpazede teçhizat ve silah tedarik ettiğimiz anlaşmalar imzaladı" şeklinde konuştu.

Rusya'nın Afrika'ya ilişkin tarım ürünleri ihracatının tüm yaptırımlara rağmen devam ettiğini ifade eden Putin, "2022 yılında Afrika ülkelerine 11,5 milyon ton, yalnızca bu yılın ilk 6 ayında ise 10 milyona yakın tahıl gönderildi. Söz konusu ihracatımıza uygulanan ve Rus gıda arzını oldukça ciddi şekilde engelleyen, sigorta, lojistik ve banka ödemelerini karmaşık duruma getiren yasa dışı yaptırımlara rağmen gerçekleşti" dedi.

Rusya'nın Afrika ülkelerinin önemli miktar borcunu da sildiğini hatırlatan Putin, "Rusya, Afrika ülkelerinin borç yükünün hafifletilmesi çalışmalarına katkı sağlıyor. Afrika ülkelerinin Rusya tarafından silinen borcu şu ana kadar 23 milyar dolara çıktı. Son taleplere göre bu amaçlar için 90 milyon dolar daha tahsis edeceğiz" dedi.

Yorumlar (0)