Putin istiyor, Çin görmezden geliyor!

Ukrayna'daki savaşta Rusya'yı destekleyen Çin, buna rağmen açıkça ekonomik yardım yapmayı reddediyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Batılı ülkelerin yaptırımlarına uğramadan Rusya'ya yardım etmenin yollarını arıyor. İşte Çin'in zorlu politik konumu!

DÜNYA 03.06.2022, 11:03 03.06.2022, 17:44 Hakan Öksüz
Putin istiyor, Çin görmezden geliyor!

Ukrayna'ya savaş açan ve Batılı devletlerin yaptırımlarıyla karşılaşan Rusya, doğusundaki Çin'den yardım istiyor. ABD basınında yer alan iddialara göre Rusya'nın bu talebi, Çinli yetkilileri zor durumda bırakıyor. Rusya'ya açık şekilde yardım etmekten kaçınan Çin, Batılı ülkelerin yaptırımlarından çekiniyor.

"Rusya'ya yardım etmeye çekiniyorlar"

İddialara göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşın ilk günlerinden beri Çin'den ekonomik yardım talep ediyor. Moskova ile Pekin arasında yapılan görüşmelerin bir hayli gerilimli geçtiğini iddia eden Washington Post, haberinde, "Çin, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmıyor ve açık şekilde karşı olduğunu bildiriyor. Buna rağmen Rusya'ya açıktan bir yardımda bulunmaya da çekiniyor." ifadelerini kullanıyor.

Çin, Putin'in "aceleci" taleplerini görmezden geliyor

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, danışmanlarının kucağına zorlu bir görev bıraktı. Batılı ülkelerin yaptırımlarıyla karşılaşmadan Rusya'ya bir şekilde yardım etmek isteyen Jinping, mevkidaşı Putin'in "aceleci" taleplerini de görmezden geliyor. 

Savaş nedeniyle Rusya'yı kınamayan ancak açıkça yardım da etmeyen Çin, stratejik olarak zor durumda kaldı.

Çin medyası: Suçlu olan NATO'dur!

Ukrayna'ya yaşanan savaşı destekleyen manşetler atan Çin medyası, "Savaşın suçlusu Putin değil, Rusya'yı kışkırtan NATO'dur." şeklinde yorumlar yapıyor. Rusya'yı destekleyen açıklamalar yapan Çin'in, BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada ise çekimser kalması dikkat çekti.

Hem Batılı ülkeleri hem de Rusya'yı hoş tutma isteyen Çin'in, bundan sonraki politik manevraları merak ediliyor.

Yorumlar (0)