Rusya, bir Avrupa ülkesine daha vanayı kapatıyor

Ukrayna işgali sebebiyle birçok yaptırıma maruz kalan Rusya, bir Avrupa ülkesine daha doğalgaz akışını kestiğini duyurdu. 

DÜNYA 01.06.2022, 15:21 01.06.2022, 15:29
Rusya, bir Avrupa ülkesine daha vanayı kapatıyor

Konuyla ilgili açıklama Rusya’nın en büyük enerji şirketi Gazprom’dan geldi. Şirketten yapılan açıklamada, Almanya’ya yakıt sağlayan Shell’e bugün itibariyle doğalgaz akışının askıya alındığı belirtildi. Shell, kısa süre önce yaptığı açıklamada Gazprom’a ruble ödemesi yapmayacağını duyurmuştu. Ruble ödemesinin yapılmaması üzerine Gazprom tarafından doğalgaz akışının askıya alınması yönünde karar çıktı. Rus enerji devi, dün de Hollandalı bir şirkete aynı sebeple doğalgaz akışını kesmişti. 

Gazprom, 1 Haziran’dan itibaren gaz akışını kestiğini duyurdu

Rus lider Vladimir Putin tarafından imzalanan 31 Mart tarihli kararnamede, ülkelerin doğalgaz ödemelerini artık ruble ile yapması gerektiği ilan edilmişti. Bu ödemeyi kabul eden ülkelerin Gazprombank üzerinden bir avro ya da ruble hesabı açması gerekiyor. Telegram üzerinden konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Gazprom, “Shell şirketi tarafından Gazprom’a ödeme yapılmayacağı bildirilmiştir. Sözleşmenin son ödeme tarihi olan 31 Mayıs itibariyle, şirketimiz Shell’den nisan ayına ilişkin herhangi bir ücret almamıştır. Shell’in ödemelerini yapmaması sebebiyle Gazprom, 1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz akışını askıya almış bulunmaktadır. Konuyla ilgili Shell şirketi bilgilendirilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

DWE ve Uniper, ruble ödemelerini yaptı

Shell’e senede 1,2 milyar metreküpe kadar doğalgaz tedarik eden Gazprom, ödemeleri ruble üzerinden yapmayan ülkelere karşı vanayı kapatmaya devam ediyor. Gazprom’un Shell’e sağladığı 1,2 milyar metreküp doğalgaz, Almanya’nın senelik ihtiyacının yüzde 2,6’sını oluşturuyordu. Shell’in ruble ile ödeme sistemine karşı çıkmasına rağmen DWE ve Uniper gibi diğer Alman şirketler doğalgaz akışı kapsamında ruble ödemelerini gerçekleştirdi. 

Almanya’da resesyon riski var mı? 
 
Rus doğalgazının en büyük Alman ithalatçısı konumunda bulunan Uniper, gaz ihtiyacının yüzde 50’den fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Uniper, aynı zamanda Almanya’nın en büyük gaz depolama şirketi konumunda bulunuyor. Geçen ay açıklamalarda bulunan bir Alman uzman, Rusya’nın Almanya’ya tedarik edilen doğalgazı ve petrolü kesmesi halinde ülkenin ciddi bir resesyon ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu. 2022 verilerine bakıldığında, Almanya’nın Rus gazına bağımlılığı yüzde 40 oranında görülüyor. 

Shell’den açıklama geldi

Gaz akışının askıya alınması sonrası Shell’den yapılan açıklamada, “Rusya tarafından belirlenen ruble ile ödeme sistemini kabul etmiyoruz. Ruble ile ödeme yapmak için şirketimiz tarafından herhangi bir hesap açılmamıştır. Alternatif gaz tedarikine başvurarak, Avrupa’da bulunan müşterilerimize hizmet etmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi. 

Gazprom, pek çok ülkeye doğalgaz tedarikini kesti

Gazprom, Hollandalı şirket GasTerra’ya da dün doğalgaz akışının kesildiğini açıklamıştı. GasTerra’nın da Shell gibi ruble ile ödeme yapmaya yanaşmadığı, bu sebeple Gazprom’un gaz akışını askıya aldığı belirtildi. Danimarkalı Orsted şirketi de Gazprom tarafından kısa süre içerisinde kendilerine yönelik gaz akışının kesileceğini duyurmuştu. Gazprom, ruble ile ödeme yapmayı kabul etmeyen Finlandiya, Polonya ve Bulgaristan’a da doğalgaz tedarikini askıya almıştı. 

Yorumlar (0)