Putin'den 'tahıl koridoru' açıklaması

Vladimir Putin, "Rusya Federasyonu, Ukrayna’dan Türkiye’ye tahıl tedarikini, Türkiye'nin tarafsızlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoksul ülkeler için gösterdiği gayret sebebiyle gelecekte de engellemeyecek." dedi.

DÜNYA 02.11.2022, 19:27 04.11.2022, 08:18
Putin'den 'tahıl koridoru' açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatları için oluşturulan koridorun askeri maksatlar için kullanılmayacağına ilişkin garanti aldıklarını kaydederek "Rusya Federasyonu, Ukrayna’dan Türkiye’ye tahıl tedarikini, Türkiye'nin tarafsızlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoksul ülkeler için gösterdiği gayret sebebiyle gelecekte de engellemeyecek.” ifadelerini kullandı. 

"Anlaşmadan çekilme hakkımızı saklı tutuyoruz"

Rus lider, Rusya Güvenlik Konseyi ile gerçekleştirdiği toplantıda, ülkemizin diplomatik girişimleriyle Rusya Federasyonu'nun yeniden dahil olduğu Ukrayna’dan tahıl sevkiyatına yönelik anlaşmaya dair konuştu.

Ukrayna’nın bahse konu sevkiyatlar için oluşturulan insani koridoru Rus gemilerine saldırmak amacıyla kullandığını aktaran Putin, "Bu sebeple tahıl anlaşmasındaki katılımımızı geçici bir süreliğine askıya aldık. Ukrayna tarafından, ilerleyen dönemde bu yönde bir olayın yaşanmayacağı hususunda garantiler istedik." dedi.

Ülkemizin arabuluculuk gayretleriyle durumun açıklık kazandığını vurgulayan Putin, "Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye'den, Ukrayna’nın bahse konu garantileri verdiği bilgisini aldı. Bu doğrultuda, ben de anlaşma çerçevesinde faaliyetlerimizin sürmesi yönünde talimat verdim. Rusya Federasyonu, Ukrayna tarafından taahhüt edilen garantilerin ihlal edilmesi halinde anlaşmadan tekrar çekilme hakkını saklı tutuyor." diye konuştu.

"Türkiye'ye sevkiyat hiçbir zaman engellenmeyecek"

Putin, Rusya Federasyonu’nun anlaşmadan çekilmesi durumunda, Ukrayna’dan sevki sağlanan miktarda tahılı yoksul ülkelere nakletmeye hazır durumda olduklarını kaydetti.

Ukrayna’dan ülkemize yönelik sevkiyatları, Rusya Federasyonu'nun anlaşmadan çekilmesi durumunda dahi gelecekte engellemeyeceklerine işaret eden Putin, “Rusya Federasyonu, Ukrayna’dan Türkiye’ye tahıl tedarikini, Türkiye'nin tarafsızlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoksul ülkeler için gösterdiği gayret sebebiyle gelecekte de engellemeyecek. Bu manada en küçük bir şüphemiz yok ve her şartta Türkiye ile iş birliğini sürdüreceğiz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)