Polonya ile ABD arasında telefon trafiği: Blinken'den destek sözü

Polonya'da yer alan Przewodow köyüne dün gece saatlerinde düşen füze, 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. İlk etapta füzenin Rusya tarafından fırlatıldığı ve NATO'nun devreye gireceği iddia edildi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise füzenin kaynağına ilişkin kesin bir bilginin olmadığını ve konuya ilişkin araştırmaların yapıldığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, konuyla ilgili Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü.

DÜNYA 16.11.2022, 10:44 16.11.2022, 17:32 Hakan Öksüz
Polonya ile ABD arasında telefon trafiği: Blinken'den destek sözü

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta ateşlenen bir füzenin dün gece saatlerinde Polonya'ya düşmesi, uluslararası gündemin bir numaralı konusu oldu. Ukrayna sınırında yer alan Przewodow köyüne düşen füzenin, 2 kişiyi öldürdüğü kaydedildi. Füzenin, hangi ülke tarafından fırlatıldığı henüz tespit edilemedi. "Acil" kodlu toplantı yapan Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi, "savaş durumuna hazır olunması" kararını verdi.

Polonya'ya düşen füze, dünya basınında yankı uyandırdı. Konuya ilişkin çok sayıda NATO ülkesinden açıklama geldi. Bir karar vermeden önce olayın ayrıntılarının ortaya çıkarılması gerektiği kaydedildi. 

Blinken'den destek sözü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya'ya füze düşmesinin sonuçları ile ilgili fikir alışverişinde bulundu. Bu konunun açıklığa kavuşturulması sürecinde ABD ve Ukrayna tarafının iletişim halinde kalması gerektiği aktarıldı. Blinken, Ukrayna'nın savunma gücünü artırmak için yapılan yardım gönderilmeye devam edileceğini vurguladı.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: "Füzenin kaynağı araştırılıyor"

Öte yandan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna sınırında yer alan köye düşen ve 2 kişinin ölümüne yol açan füzeye ilişkin açıklamada bulundu. Füzenin hangi ülke tarafından fırlatıldığına dair kesin bir kanıt elde edilemediğine değinen Duda, "Bu konunun açıklığa kavuşturulması için bir heyet görevlendirildi. Müfettişler, konunun detaylarını ortaya çıkaracaktır. Rus yapımı bir füze olduğunu düşünüyoruz ancak bunu kesinleştirmek için araştırmamız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Ordumuz sahada, herkes sakin olsun"

Füzenin düşmesinin ardından ABD, İngiltere, Almanya ve Ukrayna devlet başkanları ile telefonda görüştüğünü ifade eden Andrzej Duda,"NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de görüştüm. Mevcut durumun olası sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler yaptık. ABD Başkanı Biden da araştırmaya yardım edileceği konusunda söz verdi. İhtiyatlı davranmamız gerekiyor. Ordumuz sahada, herkes sakin olsun." dedi.

Yorumlar (0)