Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya’nın açıklamasına saygı duymak durumundayım

Endonezya’da gerçekleştirilen G20 Zirvesi kapsamında bir basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya’ya düşen füzeye ilişkin önemli mesajlar verdi. Rusya’nın bu iddiaları reddettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya’nın açıklamasına saygı duymak durumundayım” dedi. 

GÜNDEM 16.11.2022, 10:11 17.11.2022, 05:50
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya’nın açıklamasına saygı duymak durumundayım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’nın Bali adasında düzenlenen G20 Zirvesi kapsamında liderlerle bir araya gelmeye devam ediyor. Son olarak Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkiler ile küresel ve bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:

“Dünyamız son 3 senedir sıkıntılı bir sürecin içerisindedir”

“Terör belasını kaynağında yok etme stratejimizi kararlı bir şekilde uyguluyoruz. Bundan sonra da bu anlayışla devam edeceğiz. Bir kez daha İstiklal Caddesi’ndeki terör eyleminde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. G20’nin bu yılki teması ‘birlikte toparlanma, daha güçlü toparlanma’ üzerineydi. Bu kapsamda bizler de buradayız. Dünyamız son 3 senedir salgınla başlayıp, savaşlarla devam eden sıkıntılı bir sürecin içerisindedir. ABD ve Avrupa dahil pek çok ülkede son 50-60 senenin en yüksek enflasyon oranları görülmüştür. Bu da durumun ne kadar ciddi olduğunu bize gösteriyor.”

“Aşırıcılığın, nefret söylemlerinin nelere sebep olabileceğini çok iyi biliyoruz”

“Küresel ekonomide tedirginlikle dillendirilen resesyon tartışmaları, yakın gelecekte bizleri nasıl bir tehlikenin beklediğine işaret ediyor. Bu kriz yalnızca birkaç ülkenin değil, tüm dünyanın krizidir. Ancak böylesine krizlerin en şiddetli vurduğu ülkeler, maalesef Afrika ülkeleridir. Yemen’den Somali’ye, Sri Lanka’dan Afganistan’a uzanan birçok coğrafyada insanlarla açlıkla mücadele ediyor. 7 milyon vatandaşı yurt dışında yaşayan bir ülke olarak, aşırıcılığın, nefret söylemlerinin nelere sebep olabileceğini çok iyi biliyoruz. Türkiye, bu konuda üzerine düşeni yerine getirme çabası içerisindedir. 5 milyona yakın yerlerinden edilmiş insana senelerdir ev sahipliği yapıyoruz. Kimin, nerede bir ihtiyacı varsa, oraya yardıma koşuyoruz. Ukrayna’daki savaşın ilk gününden bu yana duruşumuz nettir. İki ülkeyi birçok kez aynı masada bir araya getirme başarısını gösterdik. Karadeniz’de tahıl koridorunu açtık, gıda krizinin çözümüne katkı sunduk. 11 milyon tahılın sevki tamamlandı.”

“Yerli aşı üreten 9 ülkeden biriyiz”

“Dünya genelinde her sene 1 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Şu an dünyada 2 milyar insan yoksulluk içinde hayata tutunmaya çalışıyor. Bu gerçekle karşı karşıyayız. Görüşmelerimizde, küresel sağlık sisteminin daha da geliştirilmesi üzerine fikir alışverişlerimiz oldu. Türkiye’nin pandemi sürecinde ortaya koyduğu mücadeleyi muhataplarımıza hatırlattık. Ülkemizin salgın döneminde önemli bir başarı ortaya koyduğuna inanıyorum. Şu an dünyada yerli aşı üreten 9 ülkeden biriyiz. G20 Zirvesi kapsamında; Endonezya'nın Cumhurbaşkanı Widodo, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Meloni ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile temaslarda bulunduk."

Biden ile F-16 görüşmesi

“ABD Başkanı Joe Biden, F-16 konusunda olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Sürecin olumlu bir şekilde sonuçlanmasını arzu ediyoruz.”

Polonya sınırına düşen füze

“Rusya’nın bu konudaki açıklamasına saygı duymak durumundayım. Rusya, ‘Bu işin bizimle alakası yoktur’ diyerek iddiaları reddetti. Sabah Olaf Scholz ile yaptığımız görüşmede, bunların detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirttik. Biden’ın bu füzelerin Rus yapımı olmadığını söylemesi önemli bir detaydır. Scholz, bu konuda 6 NATO ülkesi olarak birbirleriyle irtibat halinde olduklarını söyledi. Bu füzenin Rus yapımı olmadığını söylemesi, hepimize bir yol açıyor. Bu konuda ısrarla, ‘Füzeler Rus yapımıdır’ demek, bu işi tahrik etmek anlamına gelir. Bu konuda tahrik stratejisini doğru bulmuyorum. Barışın yolu diyalogdan geçer. Türkiye’ye döner dönmez Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yapacağım.”

Yunanistan’a sert uyarı: Yerini yurdunu bileceksin

Basın toplantısında Yunanistan’ın tansiyon yükselten açıklamalarına ilişkin de değerlendirmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan’ın bu tür yaklaşımları yeni değil. Her zaman söylediğimiz bir laf var, bir gece ansızın gelebiliriz. Hadlerini bilmiyorlar. Biz bir kez daha kendilerine diyoruz ki; komşuluk hukukunu bil, Türkiye’yle fazla dalaşma. Burada Türkiye var. Yerini yurdunu bileceksin. Bu iş kürek işi değil, yürek işidir” ifadelerini kullandı. 

“Terörle mücadele konusunda ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız”

“İstanbul’daki terör saldırısı sonrası sınır ötesi operasyon gündemde mi?” sorusuna da yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörle mücadele konusunda ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız” yanıtını verdi. 

“Suriye’deki veya Kuzey Irak’taki Kürtlerle hiçbir sorunumuz yoktur”

ABD’de yaşayan bir Türk olduğunu belirten bir başka basın mensubunun, “Türkiye; Ege, Irak ve Suriye’de agresif bir politika izliyor. Bu bölgelerde yapmış olduğunuz büyük operasyonlar var. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?” sorusu üzerine konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bir Türk olduğunuzu söylediniz. Bu bana pek inandırıcı gelmedi. Herhalde farklı bir ırkçılığın içerisindesiniz. Çünkü yöneltmiş olduğunuz soru, bu gerçeği ortaya koyuyor. Bizim Suriye’deki veya Kuzey Irak’taki Kürtlerle hiçbir sorunumuz yoktur. Ülkemizdeki Kürt vatandaşlarımızla da hiçbir sıkıntımız yoktur. Türkiye’nin bu konuda attığı adımlar ortadadır” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)