Polonya’dan NATO’nun 4. madde hamlesi! Devreye aldılar

Polonya'nın sınır köyüne düşen ve 2 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan Rusya’ya ait olduğu öne sürülen füzeler ile ilgili yönetim, NATO'nun 4. maddesini sisteme sokma kararı verdi.

DÜNYA 16.11.2022, 09:39 17.11.2022, 05:50
Polonya’dan NATO’nun 4. madde hamlesi! Devreye aldılar

Dün Polonya’ya düşen füzenin ardından bugün bir araya gelecek olan NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri, Kuzey Atlantik Konseyi kapsamında toplandı. Ülkesinin bir NATO mensubu olduğuna değinen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, NATO'nun 4. maddesini faaliyete sokma durumunun gündemde tutulduğunu ifade etmişti.

“Dünya üzerindeki en güçlü NATO ittifakı”

Polonya’nın Ukrayna sınırında yer alan Przewodow köyüne füze atılması sebebiyle acil olarak bir araya gelen Bakanlar Kurulu’nun sonrasında Morawiecki, basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

Dünden bugüne kadar dünya üzerinde en güçlü NATO ittifakı ülke olduklarına işaret eden Morawiecki, NATO'nun bir mensubunun, güvenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün tehdidi durumunda olduğu anlaşıldığında müttefikler ile görüşmeler sağlanmasına olanak sağlayan 4. maddeyi faaliyete sokma düşüncesinin masada olduğunu ifade etti.

“Hazır bulunma durumunu arttırıyoruz”

Öte yandan Morawiecki, silahlı güçlerinin seçilmiş bölümlerinin özellikle hava sahası izleme noktasındaki savaş hazırlığını artırılması yönünde karar aldıklarını dile getirdi. Sınır muhafızları, itfaiye ve polis ekiplerinin de "hazır bulunma durumunun arttığını" söyleyen Morawiecki, manipülasyonlara karşı itidal ve dikkatli olma çağrısı yaptı.

Rusya büyükelçisinin Polonya Dışişleri Bakanlığına davet edildiğini bildiren Morawiecki, NATO müttefikleri ve Ukrayna ile devamlı görüşme sağladıklarını, uluslararası uzmanlar ve güvenlik güçlerinin sahadaki araştırmalara devam ettiğini aktardı.

Polonya, 4. maddeyi sisteme soktu

Konu ile ilgili acil görüşme sağlayan Polonya yönetimi, NATO'nun 4. maddesini işleme soktuklarını açıkladı.

Yorumlar (0)