Peru Cumhurbaşkanı gözaltına alındı

Peru'da, hükümeti devirmeye çabalamakla suçladığı Kongre'nin feshedildiğini ve acil durum hükümeti oluşturulduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, Kongre tarafından görevinden azlettirildi ve gözaltına alındı.

DÜNYA 08.12.2022, 00:23 09.12.2022, 08:06
Peru Cumhurbaşkanı gözaltına alındı

Peru Cumhurbaşkanı, ulusa sesleniş konuşmasında, Kongre'nin feshedildiğini, Peru'nun acil durum hükümeti tarafından yönetileceğini ve yeni Kongre kurulması için seçime gidilerek dokuz ay içerisinde yeni anayasanın hazırlanacağını ifade etti.

Kongre tarafından hükümetinin hedef alındığını belirten Castillo, "Kongre demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü yerle yeksan etti. Bir 'Kongre diktatörlüğü' oluşturmak için Anayasa Mahkemesi'nin onayıyla kuvvetler dengesini bozdu." diye konuştu.

Castillo, şöyle devam etti:

"Halkın talebine cevaben, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü sağlamak için OHAL hükümeti kurma yönünde karar aldık. Kongre geçici olarak feshedilmiştir. Dokuz ayı geçmeyecek bir şekilde yeni anayasa hazırlanması için Kongre'de en kısa zamanda seçim düzenlenecektir. Yeni Kongre kuruluna değin kanun hükmünde kararnamelerle yönetim sürdürülecektir. Bugün itibarıyla Peru'da 22.00-04.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasakları uygulanacaktır. Ulusal Adalet Kurulu, Anayasa Mahkemesi, savcılık ve yargı tekrar düzenlenecektir."

Hakkında 17 ay içerisinde üç defa gensoru önergesi sunulan Castillo, asla yolsuzluk yapmadığını ve Kongre'nin kendisini devirmek amacıyla çalıştığını dile getirdi.



İstifalar peş peşe geldi

Castillo'nun kararının ardından Dışişleri Bakanı Cesar Landa, Maliye ve Ekonomi Bakanı Kurt Burneo, İnsan Hakları ve Adalet Bakanı Felix Chero Medina, Çalışma Bakanı Alejandro Salas, Eğitim Bakanı Rosendo Serna Roman, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Richard Tineo Quispe istifa etti. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales, gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Bugün 20'inci yüzyılın en saf tabiriyle bir darbe oldu fakat başarısızlığa mahkum bir darbe, çünkü ülke demokrasi içerisinde yaşamak istiyor. Bu darbenin herhangi bir hukuki dayanağı yoktur. Anayasamıza göre, Castillo'nun kararını desteklemeyen yardımcısı Dina Boluarte'nin görevi devralması gerekiyor. 

Peru Ulusal Polisi ve Peru Silahlı Kuvvetler Müşterek Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Anayasal düzene saygılıyız. Aksi yönde herhangi bir eylemde bulunmayacağız. Polis ve Peru Silahlı Kuvvetleri birlik halindedir. Halkın sakin olması yönünde çağrıda bulunuyoruz." denildi. 



Gözaltına alındı

Peru Cumhurbaşkanı'nın Kongre'yi feshetme yönündeki kararının akabinde çeşitli siyasi bloklara üye Kongre mensupları, bu adımı 'darbe' olarak gördü.

Castillo, Kongre tarafından görevinden azledildi.

Bahse konu karar, 101 lehte, 10 çekimser ve altı aleyhte oyla kabul gördü. 

Castillo, emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı.

Yorumlar (0)