Nijer'de şiddet olayları devam ediyor: 20 bin kişi daha yerinden oldu

Birleşmiş Milletler (BM), son zamanlarda Nijer'de yaşanan saldırı ve şiddet olaylarından dolayı geçen ay 20 binden fazla kişinin daha yerinden olduğunu açıkladı.

DÜNYA 29.08.2023, 16:05 29.08.2023, 16:11
Nijer'de şiddet olayları devam ediyor: 20 bin kişi daha yerinden oldu

Olaylara ilişkin açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Nijer Temsilcisi Emmanuel Gignac, BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirdiği haftalık basın toplantısında, 26 Temmuz tarihinde askeri darbeye maruz kalan Nijer'deki duruma yönelik değerlendirmelerde bulundu.

‘’Nijer’deki olaylardan dolayı endişeliyiz!’’

Nijer'de hızla daha kötüye giden insani durumdan dolayı büyük endişe duyduklarını ifade eden Gignac, "Son zamanlarda yaşanan saldırılar ve şiddet olayları geçen ay ülke içinde 20 binden fazla kişinin daha yerinden olmasına sebep oldu. Bu durum sığınmacılar, mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan kişiler için de riskleri artırdı" şeklinde konuştu.

Ülke içinde vatandaşların yerinden edilmelerin daha çok Diffa ve Tillaberi bölgelerinde yaşandığına dikkat çeken Gignac, çevre ülkelerden de Nijer'e nüfus hareketliliğinin yaşandığını, bu ay içinde Nijerya, Burkina Faso ve Mali’den gelen 2 bin 500'den fazla kişinin Nijer'e sığınma talebi olduğunu aktardı.

Yaptırımlar, gıda fiyatlarındaki artışı etkiledi

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer devletine uyguladığı yaptırımların, yağmur mevsimi arasındaki geçiş dönemi ile tarım sezonuna denk geldiğini söyleyen Gignac, emtia ve gıda fiyatlarında şimdiden artış yaşandığını ifade etti.

Gignac, darbe girişiminden önce gıda fiyatlarında yapılan artışın, yaptırımların uygulamaya girmesinden sonra daha da hızlandığını, ECOWAS ülkeleri ile sınırların kapatılmasının gıda ile diğer emtiada kıtlığa sebep olabileceğini ve bu durumun daha fazla gıda fiyatı artışına yol olacağını ifade etti.

Nijer, 700 binden fazla yerinden edilmiş kişiyi barındırıyor

Silahlı saldırıların devam etmesinin yanı sıra ülkede devam eden aşırı yağışların ülke içinde yerinden edilmiş vatandaşlar, sığınmacılar ve mülteciler ile diğer savunmasız kişiler için hali hazırdaki durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çeken Gignac, "Nijer, şu an 350 bin sığınmacı ve mülteci ile 350 bin ülke içinde yerinden edilmiş vatandaş olmak üzere toplam 700 binden fazla zor kullanarak yerinden edilmiş kişiyi bünyesinde barındırıyor" şeklinde konuştu.

Gignac, Nijer'de yükselen enflasyon, kaynak ve hizmet eksikliği ile sosyoekonomik problemlerin yaşandığının, bu durumun da son zamanlarda yaşanan hareket kısıtlılığı sonucunda savunmasız nüfusu daha fazla zorladığının altını çizdi.

BM, bölgede yardıma devam ediyor

Yaşanan birçok zorluğa rağmen BM'nin ülkedeki yardım faaliyetlerine devam ettiğini belirten Gignac, BMMYK'nin bu sene Nijer'de insani yardımlar için 135,7 milyon dolarlık yardım çağrısı başlatıldığını bu çağrının yüzde 39'unu da kendi finanse ettiğini kaydetti.

Nijer'deki darbe

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından alıkonulmuş ve aynı akşam asker, yönetime el koyduğunu açıklamıştı.,

28 Temmuz'da ise Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, CNSP isimli bir geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos tarihinde Lamine Zeine'yi başbakan olarak göreve getirmiş, 10 Ağustos'ta ise sivil ve askerlerden oluşan 21 üyeli kabineyi duyurmuştu.

Yorumlar (0)