"NATO'nun altını kazmak bir hata olur"

Almanya Dışişleri Bakanı Haas, NATO hakkında "beyin ölümünü yaşıyor" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a sert bir uyarıda bulundu.

DÜNYA 10.11.2019, 14:37
"NATO'nun altını kazmak bir hata olur"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta The Economist dergisine verdiği röportajda NATO'nun "beyin ölümünü yaşadığını" iddia etmişti. Macron, ABD Başkanı Donald Trump yüzünden ittifak içindeki işbirliğinin eksildiğini ve ABD'nin öngörülemezliğinin ittifaka zarar verdiğini söylemişti. Fransa Cumhurbaşkanı aynı zamanda NATO kurucu anlaşmasının 5. maddesinde geçen "bir müttefiğe saldırının tüm ittifaka saldırı olarak algılanması" ilkesinin gerçekten bu şekilde işleyip işlemeyeceğine yönelik endişelerini de dile getirmişti.

"ABD olmadan Avrupa kendini savunamaz"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, Alman Der Spiegel gazetesinin internet sayfasına yazdığı bir köşe yazısında "NATO'nun altını kazmak bir hata olur. ABD olmadan ne Almanya ne de Avrupa kendini savunabilir" ifadelerini kullandı. Maas, Macron'un Avrupa savunma yeterliliklerinin güçlendirilmesine yönelik çağrısına destek verdiğini dile getirerek "Fransa'yla birlikte güvenlik alanında daha bütünlüklü bir Avrupa inşa etme çabamız da bu yöndedir" diye konuştu.

"NATO'nun parçası güçlü bir Avrupa istiyoruz"

Almanya Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'nun birbirlerine karşı konumlandırılmaması gerektiğini "Evet, daha güçlü ve bağımsız bir Avrupa istiyoruz, ancak bu Avrupa'nın güçlü bir NATO'nun parçası olmasını istiyoruz, onun yerini alacak bir yapı olmasını değil" diyerek ifade etti.

Avrupa Güvenlik Konseyi yolda!

Maas, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkış kararını almasına rağmen bir "Avrupa Güvenlik Konseyi" oluşturulması çağrısını yineledi. Heiko Maas, Birleşik Krallık'ın da bu yapının bir parçası olması gerektiğini söyledi. Alman Dışişleri Bakanı, bu konuda Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian'la birlikte çalıştığını, 2020'nin ikinci yarısında Almanya'nın yapacağı AB Başkanlığı esnasında bu konsey önerisinin AB üye ülkelerine sunulacağını belirtti.

Fransa, NATO konusunda hep tartışmalıydı

Fransa, kurucu üyelerinden biri olduğu NATO'da tarih boyunca çelişkili bir ülke oldu. 1966'dan 2009'a kadar üye olarak kalmasına rağmen stratejik askeri planlama alanında ittifakla çalışmayan Fransa'nın NATO hakkındaki bu yorumları, her hâlükarda oldukça çarpıcı olarak öne çıktı.

Merkel de Macron'u eleştirmişti

Almanya, ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından savunma alanında çok az harcama yapmasıyla eleştirilse de NATO'ya büyük bir önem veriyor. Alman Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı'nın "aşırı tepki verdiği" kanısında olduğunu belirtmişti. Merkel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katıldığı Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 30. yılının kutlandığı etkinliklerde "Fransa Cumhurbaşkanı fikirlerini dile getirmek için oldukça şiddetli kelimeler kullanmış. Ben, NATO'yla işbirliğimizin bulunduğu aşama konusunda Macron'la aynı fikirde değilim" diye açıklama yapmıştı.

Yorumlar (0)