Mahathir mi, Enver mi?

Malezya'da üç parti Enver İbrahim'i başbakan adayı gösterdi. Tüm gözler, hükümeti kurma yetkisini Mahathir Muhammed'e ya da Enver İbrahim'e verecek olan Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah'a çevrildi.

DÜNYA 26.02.2020, 15:15 26.02.2020, 15:15
Mahathir mi, Enver mi?

Başbakanlıkta ismi ön plana çıkan Enver İbrahim'in üç parti tarafından başbakan adayı gösterilmesi üzerine Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah, hükümeti kurma yetkisini Mahathir Muhammed'e ya da Enver İbrahim'e verecek.

Malezya'da siyasi kriz ve Başbakan Mahathir Muhammed'in istifası sonrası oluşan hükümet boşluğunu doldurmak için eski iktidar koalisyonunu oluşturan partilerden üçü, başbakan olarak Enver İbrahim'i desteklediklerini ve adaylarının Enver İbrahim olduğunu duyurdu.

PKR (Halkın Adaleti Partisi) Genel Başkanı Enver İbrahim'in DAP (Demokratik Hareket Partisi) ve Amanah (Milli Emanet Partisi) liderleriyle düzenlediği basın toplantısında, üç partinin izleyeceği yol haritasına dair ortak açıklama metni okundu.

Metinde PKR, DAP ve Amanah partilerinin halkın oylarıyla başa gelen PH (Umut İttifakı) hükümetini yeniden kurmakta kararlı olduğu vurgulanarak, "Bu doğrultuda Enver İbrahim'in başbakan adayı olarak desteklenmesi kararı alınmıştır." denildi.

Açıklamada, geçen hafta sonu muhalefet partilerinin Enver İbrahim'i dışlayan yeni bir iktidar koalisyonu kurmaya yönelik çabası da kınandı. Açıklamada, "Perde arkası hükümeti kurma çabaları, Mahathir Muhammed'in başbakanlıktan istifasına sebebiyet vermiştir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Enver İbrahim, "Dün Mahathir Muhammed'in partiler arası görüşmeye gelmeyi reddetmesi üzerine bu karar alınmıştır." diye konuştu.

Malezya Kralı, hükümeti kuracak kişiyi belirleyecek

Üç partinin Enver İbrahim'in başbakanlığına destek açıklamasından bir saat önce geçici başbakan Mahathir Muhammed, yeni hükümeti kurma görevini üstlenmeyi kabul ettiğini duyurmuştu.

Mahathir Muhammed'in açıklaması ve Enver İbrahim'in başbakanlık adaylığıyla Malezya'da yeni hükümeti kimin kuracağı merakla bekleniyor.

Anayasal monarşiyle yönetilen Malezya'da başbakanın istifa etmesi durumunda Malezya Kralı, mecliste yeterli çoğunluğu sağlayabilecek başbakan adayına hükümet kurma yetkisi veriyor.

Mevcut durumda Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah, Mahathir Muhammed ile Enver İbrahim arasında tercih yapacak.

Yorumlar (0)