Macron: Bazı ülkeler, Afrika’da Fransa’ya zarar vermek istiyor

Tunus’u ziyaret ederek burada bir televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Bazı ülkeler, Afrika’da Fransa’ya ve Fransızcaya zarar vermek istiyor” dedi. Macron, bu sözleriyle Rusya’yı hedef aldı.

DÜNYA 21.11.2022, 15:14 22.11.2022, 09:35
Macron: Bazı ülkeler, Afrika’da Fransa’ya zarar vermek istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tunus’ta yaptığı açıklamada Afrika’da artan Fransız karşıtlığına değindi. Son dönemde kıtadaki birçok ülkede Fransa’ya karşı antipati oluştuğunu vurgulayan Macron, bunun baş sebebi olarak ise Rusya’yı işaret etti. Frankofoni Zirvesi kapsamında bir televizyon kanalına demeç veren Macron, Afrika kıtasında Rus etkisinin ve Fransız karşıtlığının aynı dönemde paralel olarak arttığını belirtti. 

“Etki kaybı yaşadığımız ülkelerde Rusya harekete geçiyor”

Rusya’nın Afrika’daki politikalarına tepki gösteren Macron, “Afrika kıtasında askeri anlamda anlaşmazlığı düştüğümüz ve etki kaybı yaşadığımız ülkelerde Rusya harekete geçiyor. Tabiri caizse kıtada ‘Fransız avcılığı’ yapmaya çalışıyorlar. Bizim Afrika kıtasındaki ülkeleri kendi çıkarlarımız adına kullandığımız söyleniyor. Bu eskiden beri gelen ve diğer ülkeler tarafından ortaya atılan bir algı biçimi” şeklinde konuştu. 

“Bazı aktivistler Fransız karşıtlığını savunuyorlar”

Afrika kıtasını egemenlik altına almak isteyen ülkeler olduğunu belirten Macron, “Afrika'da etki inşa etmek isteyen çeşitli güçler (devletler), insanları şüpheye düşürerek Fransa'ya ve Fransızcaya zarar vermek ve kendi çıkarlarına zemin oluşturmak istiyor. Özellikle Rusya tarafından fonlanan bazı aktivistler televizyonlara çıkarak Fransız karşılığını savunuyorlar” ifadelerini kullandı. 

Mali’den çekilmek zorunda kaldılar

Terörle mücadele faaliyetlerini gerekçe göstererek Afrika’nın Sahel bölgesine birçok askeri üs kuran Fransa, Afrika kıtasında son yıllarda istenmeyen ülke haline geldi. Bölge halkının tepkisi ve yaşanan diplomatik krizler üzerine stratejik değişikliğe giden Fransa, 10 yıldır Mali’de bulunan askeri birimlerinin tamamını çekme kararı aldı. Fransa özellikle Rusya'yı, Wagner paralı askerleri üzerinden Mali başta olmak üzere bölgede Fransız karşıtlığı ve manipülasyon yapmakla suçluyor.

Yorumlar (0)