Emtia piyasasında resesyon endişesi! Negatif doğrultu izleniyor

Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında, pirinç yüzde 1, soya fasulyesi yüzde 1,6, buğday yüzde 1,8, kakao yüzde 2,2, pamuk yüzde 3,1 ve kahve yüzde 7,4 değer kaybı yaşadı.

EKONOMİ 21.11.2022, 15:37
Emtia piyasasında resesyon endişesi! Negatif doğrultu izleniyor

Emtia piyasasında görülen pozitif gidişat, resesyon kaygılarıyla geçtiğimiz hafta yerini negatif bir doğrultuya bıraktı. Resesyon kaygıları, emtia piyasasında yeniden etkisini göstermeye başladı.

Resesyon kaygıları artıyor

Emtia piyasasında geçtiğimiz haftalarda resesyon kaygılarının yükselmesiyle negatif bir gidişat izlendi. Merkez bankaları tarafından sıkı para stratejilerinin sürdürüleceğine dair yönlendirmeler resesyon kaygısını yükseltiyor.

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri tarafından geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen açıklamada, enflasyon ile mücadele kapsamında hala uzun bir yolun olduğu ifade edilirken, ekonomik çalışmaların güçlülük çalışmalarının sürdürüldüğü aktarılmıştı.

ABD'de duyurulan makroekonomik bilgilere göre, perakende şeklinde yapılan satışlar, aylık temelde yüzde 1,3 yükselişle tahminleri arkada bıraktı. Yaklaşmakta olan yılbaşı öncesinde ABD’de yükselen harcamaların FED'i bir zaman için daha "şahin" pozisyonunda kalmak zorunda tutacağını ve ülkenin resesyona sürükleneceğine dair kaygılar varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor.

Para piyasalarında oluşturulan fiyatlamalar noktasında FED'in aralık ayı toplantısı sırasında yüzde 81 olasılıkla 50 baz puan, yüzde 19 olasılıkla ise 75 baz puan faiz yükselteceği tahmin ediliyor. FED'in şubat ayı toplantısına dair tahminler ise 25 baz puan ila 50 baz puan aralığında değişiklik gösteriyor.

Söz konusu gelişmeler sonrasında geçtiğimiz hafta altın yüzde 1, gümüş yüzde 3,3, platin yüzde 5,1 ve paladyum ise yüzde 4,9 düşüşle günü bitirdi.

Baz metallerde artış yaşandı

Baz metaller de durağanlık kaygılarının dışında Çin'de koronavirüs vakalarının yükselmesiyle gerileme gösterdi. Geçtiğimiz hafta nikel yüzde 4,7, alüminyum yüzde 1,9 ve bakır yüzde 2,7 değer kaybı yaşadı. Analistler, bölgesel tehlikelerin de yatırımcı iştahını negatif yönde etkilediğini dile getirdi.

Doğal gaz yüzde 7,2 değer kazandı

Geçtiğimiz hafta enerji emtialarında karışık bir gidişat görüldü. Brent petrol yüzde 7,9 kayıp yaşayarak geçtiğimiz haftayı bitirirken, New York Ticaret Borsası'nda değer sağlayan doğal gaz yüzde 7,2 oranında değer kazandı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yayınlanan aylık petrol raporuna göre, küresel petrol istemine dair yükseliş tahminini revize etti. Raporda yer alan bilgilere göre, küresel petrol arzının bu sene 2021'e göre günlük temelde 2 milyon 550 bin varil yükselerek 99 milyon 570 bin varil olacağı tahmin ediliyor. Arzın önümüzdeki sene günlük 2 milyon 240 bin varil artışla ortalama 101 milyon 820 bin varili göreceği tahmin ediliyor.

Tarım emtialarında büyük düşüş

Geçtiğimiz hafta tarım emtialarında da büyük düşüşler yaşandı. Chicago Ticaret Borsası'nda değer gören pirinç yüzde 1, soya fasulyesi yüzde 1,6, buğday yüzde 1,8 düşerken, mısır yüzde 1,7 yükseliş kaydetti. Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında, pirinç yüzde 1, soya fasulyesi yüzde 1,6, buğday yüzde 1,8, kakao yüzde 2,2, pamuk yüzde 3,1 ve kahve yüzde 7,4 değer kaybı yaşadı.

Yorumlar (0)