Lukaşenko sınırda göçmenlerle buluştu: AB’ye ateş püskürdü

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko bölgede göçmenlerin olduğu bölgeye giderek burada mültecilerle görüştü ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

DÜNYA 27.11.2021, 01:33 27.11.2021, 01:38
Lukaşenko sınırda göçmenlerle buluştu: AB’ye ateş püskürdü

Son dönemlerde dünyanın yoğun bir şekilde yakından izlediği Belarus Polonya sınırında yeni gelişmeler meydana geldi.

Tansiyonun yüksek seyrettiği bölgeye ziyarette bulunan Lukaşenko çarpıcı açıklamalar yaptı.

Sınırda yaşananların geçici olduğunu ifade etti

Lukaşenko önce lojistik merkezine gitti ve Kızılhaç yetkililerinden bilgi alıp 2 bin civarında kişinin yer aldığı kapalı alanda insanların problemlerini dinledi.

Lukaşenko burada yapmış olduğu konuşmada kendisinin görevinin başı dertte olan kişilere yardım etmek olduğunu söyleyerek, sınırdakilerin yaşadığı problemlerin gececi olduğunu ve ülke olarak bu insanların istediklerini yapacaklarını kaydetti.

Sınırdaki insanların kaderleri üstünden siyaset yapılmayacağını söyleyen Lukaşenko, ülkelerine Belarustan şimdiye dek yaklaşık olarak bin kişinin gönderildiğini söyledi.

“İstemiyorsanız ülkenize gönderilmeyeceksiniz”

Lukaşenko yaptığı açıklamada, “Şunu bilmenizi istiyorum, eğer istemiyorsanız sizleri hiçbir şekilde uçaklara yükleyip ülkenize göndermeyeceğiz. Kim Batı’ya gitmek isterse hakkıdır. Zor kullanmayacağız, yakalamayacağız ve tutmayacağız.” şeklinde konuştu.

Çok sayıda bitkin ve hasta insan var

Letonya, Litvanya ve Polonya’ya Belarus’tan günlük olarak 200 kadar kişinin geçiş yaptığını söyleyen Lukaşenko, “Kimileri yakalanıp sınırdan geriye doğru atılıyor. Birçok hasta ve bitkin insan var. Her gün yaklaşık olarak 10 kişi hastaneye götürülüyor. Kalanlar ise 1 gün içinde yeniden Almanya’ya gitmek için Polonya topraklarına gidiyor.” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği’ne “Bu insanları alın” dedi

Sınırda bulunan insanların birçoğunun Almanya’daki aileleriyle birleşmek istediğini söyleyen Lukaşenko, “Bu insanları kendinize alın. Almanya için bu büyük bir yük değil. Ancak Polonya bunu engelliyor.” şeklinde konuştu.

“Ödeme yapmaları için her şeyi yapacağız”

Lukaşenko açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Bunu yorumlamak mümkün mü? Halihazırda söyledim: Alçaklar, iğrençler ve zarar vericiler. Yalnızca Tanrı’ya yapmış oldukları her şeyin onlara geri dönmesi için dua ediyorum. Halka değil orada bu problem üstünden sevinen Polonya Cumhurbaşkanı, Polonya Başbakanı ve diğerlerine. Hiç para vermiyorlar ancak onların bunu ödemesi için her şeyi yapacağız.

“Erdoğan bu Müslümanlar için para bulacaktır”

Eğer ödemezlerse bizler idare ederiz. Türkiye’ye sorarız. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski dostum. Bu Müslümanlar insanlar için o para bulacaktır. Diaspora yardım edecektir. Bu problemi AB olmadan çözeceğiz. Bu yüzden Türkiye’deki insanlar endişelenmesin halledeceğiz.”

Yorumlar (0)