Kanada, Hindistan'a gidecek vatandaşlarını uyardı: Çok dikkatli olun!

Kanada, Hindistan'a gidecek olan vatandaşlarını "ülke genelinde yaşanan terör saldırısı tehdidi dolayısıyla çok dikkatli olmaları" için uyardı.

DÜNYA 26.09.2023, 11:41 27.09.2023, 09:27
Kanada, Hindistan'a gidecek vatandaşlarını uyardı: Çok dikkatli olun!

Kanada hükümeti, ülkelerinde bir Sih aktivistin ölümünden dolayı Hindistan ile aralarında yaşanan gerilim nedeni ile vatandaşlarına seyahat tavsiyeleri hakkında güncelleme yaptı.

Protesto çağrılarının dışında sosyal medyada Kanada'ya ilişkin olumsuz algılara da işaret edilen güncellemede, Hindistan'a seyahat edecek vatandaşların "ülke genelinde yaşanan terör saldırısı tehdidi dolayısıyla çok dikkatli olmaları" konusunda uyarıldı.

Trudeau'nun iddiaları ve Nijjar'ın öldürülmesi

Hindistan tarafından bildirilen 40 "teröristin" isminin yer aldığı listede bulunan ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar, 18 Haziran tarihinde Kanada'da vurularak öldürülmüştü.

Bunun üzerine Kanada Başbakanı Trudeau, Nijjar'ın öldürülmesi olayının arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu öne sürmüştü.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı (NIA) tarafından 2022 yılında Pencap'ın Jalandhar kentinde Hindu din adamını öldürmek suçundan dolayı aranan Nijjar, "Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek", "komplo kurmak", "örgüte finansal destek sağlamak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" gibi suçlamalar ile karşı karşıyaydı.

Halistan Kurtuluş Gücü

"Sih ülkesi" manasına gelen Halistan fikrini savunan örgüt, 1987 yılından bu yana dek Hindistan'da diplomatik ve askeri hedeflere saldırılar düzenlemek ile birlikte Romanya'nın Yeni Delhi Maslahatgüzarı Liviu Radu'yu kaçırmasıyla da tanınıyor.

Hindistan, söz konusu örgütün Pakistan destekli olduğunu ve oradan silah yardımı aldığını öne sürse de örgütün İngiltere, Malezya ve İspanya'daki Sih diasporasından bağış topladığı biliniyor.

Örgüt, Hindistan'ın Pencap eyaletinin dışında Pakistan'ın Pencap, Sindh, Belucistan, Hayber Pahtunhva ve Keşmir bölgelerinin de tamamını ya da bir kısmını "Halistan" olarak görüyor.

Hindistan ise KLF'yi bir "terör örgütü" olarak nitelendiriyor.

Yorumlar (0)