Hindistan'dan Kanada'ya teklif: ‘Halistan’ ülkesini kurmasını istedi!

Hindistan’da iktidarda olan Bharatiya Janata Partisi (BJP) lideri ve Birleşik Hindu Önderliği (UHF) Başkanı Jai Bhagwan Goyal, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya, ülkesindeki herhangi bir bölgeyi "anti-Hindistan Halistanlılara" vermesi yönünde teklifte bulundu.

DÜNYA 25.09.2023, 14:01 26.09.2023, 10:55
Hindistan'dan Kanada'ya teklif: ‘Halistan’ ülkesini kurmasını istedi!

ANI News'te[KÖ1] yer alan habere göre Goyal, dün yapmış olduğu bir açıklamada, "Kanada Başbakanı, eğer anti-Hindistan Halistanlıları çok seviyorsa Kanada'nın bir yerinde neden Halistan ülkesi kurmuyor? Bu ülkeyi o zaman ilk tanıyan biz oluruz" ifadeleri ile Başbakan Trudeau'ya sert tepki gösterdi.

‘‘Kanada, Hindistan’ın başarısından rahatsız oluyor’’

Goyal, "Başbakan Trudeau, Hindistan'ın G20 zirvesinde göstermiş olduğu başarısından dolayı kendisini çok üzgün hissediyor. Kanada'nın Hindistan'ın iç işlerine karışmaya kalkışmasında bu olay bir ilk değil" şeklinde konuştu.

‘‘Kanada, Hinduları tehdit ediyor’’

Hindistan’ın terörist olarak kabul ettiği kişilerin listesini defalarca Kanada’ya ilettiğini ancak Kanada yönetiminin onları Hindistan'a teslim etmediğini hatta desteklediğini ifade eden Goyal, Kanada'nın Hindulara yönelik tehditte bulunduğunu ve Hinduların ülkeyi terk etmelerini istediğini iddia etti.

Kanada'nın Hindistanlı diplomatlar ile yetkililere uygunsuz davranışlar sergilediğini iddia eden Goyal, taleplerini belirtikleri bir bildiriyi Kanada Büyükelçiliğine gönderdiklerini, Başbakan Trudeau'ya ise ayrıca bir mektup yollanacağını söyledi.

‘‘Hindistan’a karşı Halistanlıları destekliyorlar’’

Goyal, UHF'nin Yeni Delhi'de Başbakan Trudeau'ya karşı eylem gösterisi düzenlediğini belirterek, "Kanada'nın Hindistan'a karşı Halistanlıları desteklediğini" iddia etti.

Kanada Savunma Bakanı'ndan uzlaşmaya davet

Kanada Savunma Bakanı Bill Blair ise konuya ilişkin CBC News'e verdiği demeçte, ülkesi ile Hindistan’ı ortak bir noktada buluşmaya davet etti.

Blair, Kanada ile Hindistan’ın diyalog kurmalarını istediğini vurgulayarak, "Konuşmaya başlarlar ise ortak bir nokta bulacaklarını düşünüyorum" dedi.

Cinayet soruşturmalarını çok ciddiye aldığını belirten Blair, Hindistan hükümetinin konuya ilişkin gerçeği bilmesini ve Kanada’yla çözüm arayışına girmesinin önemini vurguladı.

Nijjar'ın öldürülmesi ile Trudeau'nun iddiaları

Hindistan tarafından yayınlanan 40 "teröristin" isminin yer aldığı listede bulunan ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi olan Hardeep Singh Nijjar, 18 Haziran tarihinde Kanada'da vurularak öldürülmüştü.

Kanada Başbakanı Trudeau ise Nijjar'ın öldürülmesinin perde arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu öne sürmüştü.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı (NIA) tarafından 2022 yılında Pencap'ın Jalandhar kentinde Hindu din adamını öldürmek suçundan aranan Nijjar, "Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek", "komplo kurmak", "finansal destek sağlamak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” gibi suçlamalar ile karşı karşıyaydı.

Halistan Kurtuluş Gücü

"Sih ülkesi" manasına gelen Halistan düşüncesini benimseyen örgüt, 1987 yılından bu yana Hindistan'da diplomatik ve askeri hedeflere saldırılar düzenlemek ile birlikte Romanya'nın Yeni Delhi Maslahatgüzarı Liviu Radu'yu kaçırması ile de tanınıyor.

Hindistan, söz konusu örgütün Pakistan destekli olduğunu ve bahsi geçen ülkeden silah yardımı aldığını öne sürse de örgütün İspanya, Malezya ve İngiltere’deki Sih diasporasından bağış aldığı biliniyor.

Örgüt, Hindistan'ın Pencap eyaleti haricinde Pakistan'ın Pencap, Sindh, Belucistan, Keşmir ve Hayber Pahtunhva bölgelerinin de tamamını ya da bir kısmını "Halistan" olarak görüyor.

Hindistan, KLF'yi bir "terör örgütü" olarak nitelendiriyor.

Yorumlar (0)