Japonya’da Başbakan Suga kabinesi istifa etti

Japonya’da iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti liderliğine seçilen Kişida Fumio'nun başbakanlığı üstleneceği belirtilirken, Suga kabinesi ise istifasını sundu.

DÜNYA 04.10.2021, 09:49 04.10.2021, 15:43
Japonya’da Başbakan Suga kabinesi istifa etti

Kişida'nın başbakanlık görevini üstlenmesinden önce, 2020'nin Eylül ayından beri görevde olan mevcut kabine, toplu bir şekilde görevden ayrıldı.

“Başlangıç noktası burası”

LDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Kişida, "Başlangıç noktası burası. Direnç ve kararlılık göstererek ilerleyeceğim" açıklamasını yaptı. Suga'nın yerine parti içi seçimlerde LDP başkanlığına seçilen Kişida'nın başbakanlık görevini üstlenmesi bekleniyor.

Önceki Başbakan Şinzo'nun sağlık problemlerini gerekçe göstererek istifasının ardından 2020’nin Eylül ayında göreve gelen Başbakan Suga Yoşihide, seçimlere katılmama yönünde karar almıştı.

Kişida seçimlerde rakipleri, Reform Bakanı Kono Taro ile eski İçişleri Bakanı Noda Seiko ve İletişim Bakanı Sanae'yi yenerek ipi göğüslemişti.

Muhtemel yeni kabine

Göreve gelmesinin ardından yeni kabineyi açıklayacak olan Kişida'nın, Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu ile Savunma Bakanı Kişi Nobuo’yu görevlerinde tutması bekleniyor.

Kabinenin Maliye Bakanlığına Suzuki Şuniçi, Baş Sekreterliğine Matsuno Hirokazu, Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığına Hagiuda Koiçi'nin getirileceği konuşuluyor. Öte yandan kurulacak yeni kabinede 3 kadın bakanın da yer alacağı ifade ediliyor.

Kişida'nın, Selefi Suga'nın aksine daha önce herhangi bir kabinede görev almamış 10'dan fazla siyasetçiye devlet bakanlıkları verileceği öne sürüldü.

Meclisteki oylamadan sonra İmparatorluk Sarayı'nda gerçekleştirilecek törenle yeni kabine göreve başlayacak.

Yorumlar (0)