Japon hükümetinden kendi merkez bankasına uyarı geldi

Dünya genelinde merkez bankalarının para sıkılaştırma politikaları uygulamaya başlaması sonrasında sorun yaşayan Japonya Merkez Bankası’na uyarı geldi.

DÜNYA 16.06.2022, 10:25 16.06.2022, 12:11
Japon hükümetinden kendi merkez bankasına uyarı geldi

Geçtiğimiz aylarda Japonya’nın yerel para birimi olan yen hızlı bir değer kaybı yaşamıştı. Bu olay sonrasında Japonya, para piyasası hareketlerini dikkatle takip edeceğini duyurmuştu. Japon hükümeti, bu çerçevede son 24 senenin en yüksek değer kaybı yaşadığını dile getirerek Japonya Merkez Bankasına "tedbir çağrısı"nda bulundu. Değer kaybı oluşan Japon yenine karşı, Japonya Merkez Bankası'na (BOJ) önlem uyarısı geldi.

Yen, dolar karşısında en büyük değer kaybını gördü

Alınan bilgilendirmelere göre Japon yeni, ABD dolarına karşı son 24 senenin en büyük değer kaybını yaşadı. 1 dolar, 135 Japon yeni olarak işlem gördü.

"Gereken önlemlerin alınmasını umut ediyoruz"

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, düzenlediği basın toplantısında Japonya Merkez Bankasıyla ilgili olarak, "Hükümetle uygun şekilde gereken önlemlerin alınmasını umut ediyoruz" şeklinde ifade etti.

“Sistemin aleyhine etki gösteriyor”

Hükümetin müdahalede bulunup bulunmayacağına dair yorumda bulunmayan Matsuno, döviz kurlarında yaşanan değişkenlik için " Sistemsiz hareketler, aşırı dalgalanma, finansal ve ekonomi sistemin istikrarının aleyhine etki gösteriyor" dedi.

Gerekli görülürse karşılık verilecek

Matsuno, ABD ve diğer parasal yetki kurumları ile yakın iş birliğinin devam ettirileceğini, gerekli görülmesi halinde uygun şekilde karşılık göstereceklerini belirtti.

Japonya Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, Japon yeninde yaşanan hızlı değer kaybına yönelik, para piyasası dalgalanmalarını dikkatle takip edeceklerini açıklamıştı.

Yorumlar (0)