İstikşafi görüşmeler öncesi skandal hamle!

Türkiye ile istikşafi görüşmelerin başlamasını kabul eden Yunanistan, diğer taraftan provokatif hamlelerini sürdürüyor. ABD de bu provokatif adımlara destekte bulunuyor.

DÜNYA 27.09.2020, 10:57 27.09.2020, 17:15
İstikşafi görüşmeler öncesi skandal hamle!

Yunanistan bir taraftan Türkiye ile Ekim ayının ilk yarısında İstanbul’da istikşafi görüşmelere hazırlanırken, diğer taraftan Girit adasında bulunan deniz üssünü, Marmaris’te bulunan Aksaz deniz üssüne eş güce ulaşacak biçimde güçlendirmeyi ve genişletmeyi planlıyor. Hürriyet gazetesinden Yorgo Kırbaki'nin haberine göre; Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler'e de bildirdiği Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı sınırları, Libya ile İstanbul'da karşılıklı imza koyduğu deniz yetki sınırlarını belirleyen "Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" ve "Oruç Reis" araştırma gemisinin faaliyetlerine karşı atılan adımlarla başlayan gerilim sonrasında, savunma statejisi açısından büyük değer kazanan Girit adasının Suda mevkisindeki askerî üssünü büyütmek için harekete geçti.

Proje onaylandı

Girit Adası'nın Suda mevkisindeki Yunan askerî tesislerini büyük bir deniz üssüne dönüştürmek için hamle yapan Yunanistan, yeni iskeleleri ve gemi onarım tesislerinin inşasını da kapsayan bir proje hazırladı. Geçtiğimiz günlerde bu proje, Parlamento Savunma Komisyonunca onaylandı.

Real.gr internet haber sitesi, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un iki donanma planladığını, bu donanmalardan birinin "Ege"de diğerinin ise "Akdeniz"de oluşturulacağını yazdı.

"Türkiye kendini hep baskı altında hissedecek"

Tüm ayrıntıları hazırlanmış planlamada üslerin nerede olacağı bile belli. Ege donanmasının üssü Atina yakınındaki Salamina adası görülen planlamada, Akdeniz donanmasının üssü ise Girit adası görülüyor. Real.gr haber sitesi ayrıca şu iddiada bulundu:
"Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’u hedefi, Girit’te Türkiye’nin ‘Aksaz’ üssüne eş güçte bir üs oluşturmak."

Real.gr haber sitesi, Yunanistan'ın yeni planının hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye'nin kendini daimi baskı altında hissedeceğini savundu.

Mike Pompeo da istiyor

Diğer taraftan gece Yunanistan’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’tan yine Suda limanında konuşlu Amerikan üssünün de sınırlarının genişletilmesini isteyeceği iddia edildi.

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Ta Nea gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin, Girit Adası'nın Suda mevkisinde bulunan deniz ve hava üssünü dev üs hâline dönüştürme isteğinin nedenini, "Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’yı kontrol edebilmek" olarak açıkladı.

Ta Nea gazetesi Amerika'nın; Suriye, Irak ve Afganistan’dan çekeceği askerî güçlerin bir kısmını Suda’ya yerleştirmeyi düşündüğünü kaydetti. Gazete, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Girit’teki Amerikan üssünü de ziyaret edeceği notunu düştü.

"Türkiye ile adaların silahsızlandırılmasını konuşmayız"

Skai televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye ile yapılacak görüşmelerde "adaların silahsızlandırılması" konusunu asla tartışmaya açmayacaklarını söyleyen Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Peças, ne geçmişte ne de bugünlerde Türkiye ile bu konunun görüşüldüğünü, bugünden sonra da hiç bir şekilde görüşülmeyeceğini vurguladı. 

Türkiye'nin Ege Ordusu'na (4. Ordu), 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'na ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Yunanistan'ın Ege’de karasularını genişletmesi halinde bunu casus belli (savaş sebebi) sayacağına dair kararına değinen Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Peças, Yunanistan’ın adaları silahlandırmasının Birleşmiş Milletler sözleşmesinin meşru müdafaa ile ilgili 51’inci maddesine göre doğal hakkı olduğunu ileri sürdü ve egemenliklerini korumak için her şeyi yapacaklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Mike Pompeo’nun Yunanistan ziyaretinde "adaların silahsızlandırılması" konusunun gündeme getirilebileceğini kaydetmişti.

Yorumlar (0)