İsrail, Sudan'ı da halletti!

İsrail ve Sudan'ın karşılıklı olarak büyükelçilik açacakları duyuruldu.

DÜNYA 26.01.2021, 14:41 27.01.2021, 09:30
İsrail, Sudan'ı da halletti!

Sudan'a ziyarette bulunan İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen'in Sudan ile ikili ilişkileri de bağladığı, ve ilişkilerin güçlendirilmesi için karşılıklı büyükelçilik açma kararı alındığı bildirildi.

İsmi gizli tutulan bir Sudan hükümet yetkilisi, Eli Cohen'in Sudan'ın Egemenlik Konseyi Başkanlığını yürüten Org. Abdulfettah El Burhan ve Savunma Bakanlığını yürüten Yasin İbrahim ile görüşmek için dün başkent Hartum'a geldiğini bildirdi.

Hükümet yetkilisi, Eli Cohen’in Sudanlı muhatapları ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiğini ve ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirme kararı aldıklarını belirterek, Cohen ile Burhan'ın karşılıklı büyükelçilik açma hususunda anlaştığını ifade etti.

İsrail basınında yer alan haberlerde ise İsrail ile Sudan arasında 6 Ocak 2021 tarihinde varılan "ikili ilişkileri normalleştirme" anlaşması sonrası İsrail'den Sudan'a ilk defa bakanlık seviyesinde ziyaret gerçekleştiği ve Eli Cohen ve Yasin İbrahim'in güvenlik konusunda bir mutabakat zaptına imza attığı belirtildi.

Haberlerde mutabakat zaptı içeriğine dair bilgi verilmedi.

Donald Trump imzası

Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında ikili ilişkileri iyileştirme konusunda yaptığı ilk hamlede başarılı olan ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump, çok sayıda Arap ülkesinin İsrail ile anlaşmasını sağlamış ya da bu yoldaki temelleri atmıştı.

Donald Trump, 23 Ekim 2020'de İsrail ile Sudan'ın barışmak ve ikili ilişkileri normalleştirmek üzerine anlaştığını duyurmuştu.

Trump daha sonra "teröre destek veren ülkeler" listesindeki Sudan'ın üzerini karalamıştı.

İşgal üzerine kurulduğu günden bu tarafa İsrail, en büyük kazanımlarını Donald Trump döneminde edinmiş olmasına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Facebook hesabındaki Donald Trump ile çektirdiği fotoğrafı Trump'ın seçimi kaybettiğinin kesinleştiği günlerde kaldırmıştı.

Yorumlar (0)