İsrail, son iki yılda dördüncü kez erken seçime gidiyor

2020 bütçesinin Meclis'te onaylanmaması sebebiyle İsrail, Mart 2021 tarihinde erken seçime gidecek.

DÜNYA 23.12.2020, 01:52
İsrail, son iki yılda dördüncü kez erken seçime gidiyor

Mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud ile koalisyon partneri Savunma Bakanı Gantz'ın önderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı'nın 2020 yılı bütçesini belirlenen zaman zarfında Meclis'ten geçirememesi sebebiyle, ülke tekrar erken seçime gidecek.

Söz konusu bütçenin bugün oylamaya sunulamaması sebebiyle Meclis resmen feshedilmiş ve zorunlu olarak erken seçim sürecine başlanmış oldu.

Seçim Mart 2021'de

Yaşanan gelişme ile İsrail'in, 2018 yılından bu yana dördüncü kez erken seçime gideceği belli oldu. Binyamin Netanyahu liderliğindeki mevcut hükümet yönetimi altında gidilecek erken seçimin mart ayında gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Netanyahu ile Gantz, 2 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilen seçimin akabinde, İsrail'de devam eden hükümet krizine çare bulmak için koalisyon hükümeti kurmaya karar vermişti.

İki lider arasında fikir ayrılığı

Birbirlerine sıkı rakip iki siyasetçinin oluşturduğu koalisyon hükümeti, geçtiğimiz mayısta görevine başlamıştı. Fakat iki liderin kurduğu koalisyon hükümeti, 2020 bütçesinin Meclis'te geçirilmesi hususunda fikir ayrılığına düştü.

Netanyahu, yalnızca 2020'nin yıllık bütçesinin Meclis'ten geçirilmesini talep ederken; Gantz 2021 yılının da oylamaya eklenmesini istemişti. İki lider arasında meydana gelen görüş farklılığı sebebiyle, geçtiğimiz ağustosta ayında gerçekleştirilen oturumdan da netice çıkmamış ve 2020 yıllık bütçesinin oylaması içinde bulunduğumuz aralık ayına ertelenmişti.

İsrail yasaları gereği, 23 Aralık tarihine kadar 2020 yılının bütçesinin Meclis'ten geçmemesi durumunda zorunlu olarak erken seçime gidilecek.



Yorumlar (0)