İran yerli uçağını tanıttı

İran tamamen yerli üretim olduğunu söylediği askerî eğitim uçağını tanıttı.

DÜNYA 17.10.2019, 13:30
İran yerli uçağını tanıttı

"Yasin" adı verilen askerî eğitim uçağı, Savunma Bakanı Emir Hatemi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sorena Settari'nin katılımıyla gerçekleşen törenle tanıtıldı. Tören Hemedan Şehid Nuje Hava Üssü'nde düzenlendi.

Tören esnasında ilk resmî uçuşunu gerçekleştiren "Yasin"in iki kişilik mürettebatla havalandığı, uzunluğunun 12 metre yüksekliğinin ise 4 metre olduğu kaydedildi.

Uçağın ses hızının altında sürate ulaştığı, "Uc" (Zirve) isimli iki adet turbojet motorunun bulunduğu aktarılan bilgiler arasında.

Bahsedilen turbojet motorlar İran'da üretilen ilk yerli turbojet motoru olarak tanıtılmıştı. "Uc" isimli turbojet motor 2016 yılında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı bir törenle duyurulmuştu.

Amerika yapımı uçaklara benziyor

İran'ın tamamen yerli üretim olarak tanıttığı askerî eğitim uçağı 1970'lerde Amerikan Northrop şirketi tarafından üretilen F-5 modeli uçaklara benzetildi. İran, bu F-5 tipi uçaklardan 1979'da yaşanan devrimden 5 yıl önce almıştı. Bu model döneminin en gelişmiş uçaklarından sayılıyordu. Şu anda da İran Hava Kuvvetlerinin bünyesinde 50 civarında F-5 uçağı bulunuyor.

İran elinde bulunan Amerikan üretimi savaş uçaklarını devrimden bu yana modernize etmeye çalışıyor.

Yorumlar (0)