İran'dan Hindistan'a "Müslümanlara şiddet" tepkisi!

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Hindistan'da Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto edilen yeni "Vatandaşlık Yasası"nın endişelere yol açtığını bildirdi. 

DÜNYA 05.03.2020, 10:45
İran'dan Hindistan'a "Müslümanlara şiddet" tepkisi!

Hindistan'da yeni "Vatandaşlık Yasası", Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto ediliyor. 

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Hindistan'da Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto edilen yeni "Vatandaşlık Yasası" ve buna karşı çıkan Müslümanlara uygulanan şiddete ilişkin açıklamada bulundu.

Laricani, "Vatandaşlık Yasası"nın Müslümanlara kısıtlamalar getirdiğini ve bu durumun endişelere neden olduğunu kaydederek, "Müslümanlar Hint kültürü ve toplumunun bir parçasıdır. Bu ülkenin kalkınmasında da önemli rol oynuyorlar. Ülkedeki son olaylar Hint medeniyetinin ruhuyla bağdaşmıyor." dedi. 

Hindistan'daki son gelişmelerin İran'ı endişelendirdiğini aktaran Laricani, "Hindistan hükümetinden tüm imkanlarıyla çatışmaları sona erdirmesini ve meseleyi barışçıl yöntemlerle çözmesini bekliyoruz." diye konuştu. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 2 Mart günü Hindistan'da Müslümanlara yönelik "organize şiddete" sert tepki göstermişti. 

Bunun üzerine Hindistan, İran'ın Yeni Delhi Büyükelçisi Ali Çegeni'yi bakanlığa çağırarak Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Hindistan hakkındaki görüşlerinin "haksız ve kabul edilemez" olduğunu söylemişti. 

Hindistan'da neler oluyor?

Ülkenin birçok eyaletinde 1 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a göçen Gayrimüslim göçmenlerin Hint vatandaşı sayılmasını sağlayan yasa, 9 Aralık 2019'dan beri büyük protestolara yol açtı. 

Hindistan Parlamentosu'nun da onayladığı ve yürürlüğe giren yasanın kapsamında Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'da dini baskıyla karşılaşarak Hindistan'a kaçan Budist, Parsi, Hindu, Jain, Sih ve Hristiyanların kimlikleriyle birlikte Hindistan'da 6 yıldan fazla süredir yaşadıklarını kanıtladıkları durumda Hint vatandaşlığı elde edebilecekleri ifade ediliyor. Benzer durumlarla karşılaşan Müslümanlar ise yasadan faydalanamıyor.

Söz konusu yasa, Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş durumuna getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak amacıyla yapılan bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)