İran'dan acil yardım çağrısı: İhtiyaç listesi çıkarıldı!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında acilen ekipmanlar, sağlık malzemeleri ve tespit kitlerine gereksinim duyulduğunu bildirdi. 

DÜNYA 12.03.2020, 16:33 12.03.2020, 16:36
İran'dan acil yardım çağrısı: İhtiyaç listesi çıkarıldı!

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) dünyaya hızla yayılıyor. Koronavirüsün en çok vurduğu ülkelerden biri de komşu İran oldu. 

Öte yandan, İran'da şu ana kadar 10 bin 75 vaka tespit edildi. Ülkede salgın nedeniyle 429 kişi hayatını kaybetti. 

Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığının ihtiyaç listesini "ACİL" başlığı ile sosyal medya platformu Twitter'dan paylaşarak tüm dünya ülkelerini İran'a yardım etmeye çağırdı. 

Zarif, koronavirüsle mücadelede sağlık personelinin ön saflarda cesurca çaba gösterdiğini belirterek, "Onların çabaları, halkımızın ilaç ve teçhizata erişimini engelleyen kısıtlamalardan kaynaklanan büyük eksikliklerle baltalanıyor." ifadelerine yer verdi. 

Mesajına Sağlık Bakanlığının acil ihtiyaç listesini de dâhil eden Zarif, "Virüs, ayrım yapmıyor. İnsanoğlu da yapmamalı." ifadelerini kullandı. 

Dışişleri Bakanı Zarif tarafından paylaşılan 30 satırlık acil ihtiyaç listesinde,100 milyon eldiven, 172 milyon koruyucu maske, 1000 suni solunum cihazı ve 3 milyon 200 bin Covid-19 tespit kiti gibi birçok teçhizat ve ilaç yer alıyor. 

5 milyar dolarlık yardım istendi

İran, koronavirüs salgını nedeniyle IMF'den (Uluslararası Para Fonu) 5 milyar dolarlık yardım istedi. 

Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesini sert bir şekilde etkileyen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele etmesine yardımcı olması için Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) acil fon desteği talep etti. 

İran Merkez Bankası şefi Abdolnaser Hemmati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "IMF başkanına gönderilen mektupta koronavirüs ile mücadeleye yardımcı olmak için acil durum fonundan beş milyar dolar talep ettiklerini" kaydetti. 

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüsten (Covid-19) etkilenen ülkelere destek verileceğini kaydetmişti. 

Yorumlar (0)