G7 ülkelerinden Rusya'ya ağır yaptırım

G7 ülkeleri, Rusya'yı hedef alan yeni yaptırım paketi çerçevesinde petrol ihracatını kademeli bir şekilde bitireceklerini veyahut tamamen keseceklerini açıkladı.

DÜNYA 08.05.2022, 20:05
G7 ülkelerinden Rusya'ya ağır yaptırım

Beyaz Saray, G7 ülkelerinin liderlerinin bugün çevrim içi (online) olarak Ukrayna lideri Zelenskiy'nin de katılımıyla gerçekleştirdikleri zirvenin ardından yazılı bir açıklamada bulunarak, Rusya'ya Ukrayna savaşı sebebiyle uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı.

Liderlerin, Ukrayna'yı sahada ve müzakere masasında desteklemeyi sürdüreceklerini ifade ettikleri kaydedilen açıklamada, Rusya'ya şu ana dek uygulanan yaptırımların ülkenin son 15 senede elde ettiği kazanımları ortadan kaldırdığı öne sürüldü.

ABD'den Rus TV kanallarına yaptırım

Rusya'ya yönelik olarak AB (Avrupa Birliği), G7 ülkeleri ve ABD'nin bugün yeni bir yaptırım paketi hususunda anlaştığı belirtilen açıklamada, ABD'nin Rus devletinin tamamen veyahut kısmen kontrolü altında bulunan 3 televizyonuna yaptırım uygulayacağına işaret edildi.

Diğer yandan, Biden yönetiminin Rusya ile ilgili bireylere ABD'lilerin kredi, muhasebe, firma yönetimi veyahut yönetim danışmanlığı vermesine de yasak getireceği, böylelikle Rus elitlerin büyük zarara uğratılacağı kaydedildi.

G7 ülkeleri Rus petrolünün ithalatını yasaklıyor

Diğer yandan, ABD'nin an itibarıyla Rusya'dan petrol ithalatını tamamen yasakladığının hatırlatıldığı açıklamada, G7 ülkelerinin de bugün itibarıyla petrol ithalatını kademeli bir şekilde bitireceği veyahut tamamen yasaklayacağı belirtildi.

Ayrıca ABD'nin, Rusya'dan dozer, havalandırma ekipmanı, fan, endüstriyel motor ve ahşap malzemeler gibi ürünlerin ithalatına da yeni sınırlamalar getireceği, Rus askeri yetkililere de vize sınırlaması koyacağı bildirildi.

Yorumlar (0)