Fransa'da büyük grev yolda!

Bir sene önce başlayan sarı yeleklilerin protestolarından sonra çok sayıdaki sektörün çalışanları, Fransa yönetiminin hazırlamış olduğu emeklilik reformuna tepki göstermek için süresiz greve gidiyor.

DÜNYA 04.12.2019, 14:24
Fransa'da büyük grev yolda!

Akaryakıt zamlarını ve kötü ekonomik koşulları protesto eden sarı yeleklilerin gösterileri ile başlayan süreçte, alt ve orta gelirlilerin de yaşadıkları ekonomik problemleri dile getirerek tepki göstermişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransız hükümetinin tepkilere rağmen emeklilik reformunu uygulamaya geçirmekte kararlı olduklarını açıklamasıyla birlikte çalışanlar greve gitme hazırlıkları yapıyor.

Bahsi geçen reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve ayrıcalıkları kaldırmayı, emelilik yaşının kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve pek çok sektörü olumsuz etkilemesi tahmin ediliyor.

Fransa'da Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France'ın çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, memurlar, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları yarından itibaren süresiz greve gidecek.

Grev dolayısıyla yarın Fransa'da ülke çapındaki okulların yüzde 65'i kapalı olacakken, Paris'te ise 16 metro hattının 11'i sefer yapmayacak.

Diğer taraftan Emmanuel Macron, grev ve gösterilerin neden olacağı sorunların çözümüne odaklanmak için yurt dışı ziyaretlerini bir süreliğine iptal etti.

Yorumlar (0)