Ekvator Ginesi'nde "ölümcül Marburg virüsü" paniği

Yüzde 90'a varan ölüm oranı nedeniyle paniğe yol açan Marburg virüsü, Ekvator Ginesi'ndeki 13 kişiye bulaştı. Ülkede 9 kişinin ölümüne neden olan virüs, Tanzanya'ya da sıçradı. İşte virüsün yayılma yolu ve belirtileri...

DÜNYA 30.03.2023, 13:37 31.03.2023, 09:34 Hakan Öksüz
Ekvator Ginesi'nde "ölümcül Marburg virüsü" paniği

Ekvator Ginesi'nde paniğe neden olan ölümcül Marburg virüsünün şimdiye kadar 13 kişiye bulaştığı tespit edildi. Ekvator Ginesi Sağlık Bakanlığı, 9 kişinin virüsten dolayı hayatını kaybettiğini bildirdi. Salgının ilk günlerinden bu yana virüse yakalandıktan sonra hastalığı atlatabilen 1 kişinin olduğu kaydedildi.

825 kişinin "temaslı" olduğu belirlendi

Edinilen bilgilere göre Sağlık Bakanlığı, virüse yakalandığı tespit edilen 13 kişiyle temaslı olan 825 kişiyi belirledi. Virüsün önceki hafta Doğu Afrika ülkelerinden Tanzanya'ya sıçradığı belirtildi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüs için 4 aşının protokollerinin tamamlandığını aktardı.

İlk defa Almanya'da ortaya çıktı

Almanya'nın Marburg kentinde yer alan bir laboratuvarda 1967 yılında tespit edilen Marburg virüsü, meyve yarasalarından insanlara bulaşıyor. Virüse yakalanan kişilerle temas ve vücut sıvıları, Marburg virüsünün yayılımını tetikliyor.

Virüsün belirtileri ve ölüm oranı

Çok sayıda hastada enfekte olunan ilk 7 gün içerisinde "şiddetli hemorajik belirtiler" görülüyor. Kusma, halsizlik, şiddetli baş ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan Marburg virüsünün özel bir tedavisi bulunmuyor. Virüse yakalanların ölüm oranının, yüzde 23 ile yüzde 90 arasında değiştiği belirtiliyor.

Yorumlar (0)