Doğu Afrika sel felaketiyle mücadele ediyor

Uganda'da yaşanan sel, 16 kişinin canını aldı. Afrika'nın doğusu, bir haftadan uzun süredir seller ve fırtınalarla boğuşuyor

DÜNYA 08.12.2019, 17:29
Doğu Afrika sel felaketiyle mücadele ediyor

Son haftalarda çok fazla sele maruz kalan doğu Afrika'da en son afet kurbanı Uganda oldu. Bundibugyo bölgesini vuran sel, Kızılhaç'ın raporlarına böre 16 kişinin canını aldı. Bölgedeki evlerin ve yolların büyük kısmı sel altında kaldı ve büyük zarar aldı.

Uganda 3 gündür selle mücadele ediyor

Red Cross rescue

Ağır yağışlarla haftalardır mücadele eden Uganda, Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece yağışların artmasıyla birlikte sele teslim oldu. Polis, ordu, yardım kuruluşları ve Uganda vatandaşları selden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Uganda felaket kontrol merkezi, vatandaşları sel basmış yol ve köprüleri kullanmamaları ve nehir kenarları ve dik yokuşlardan uzak durulması için uyardı.

Kızılhaç da yardım ediyor

Yağmur, ülkenin az gelişmiş batı kısımlarıyla iletişim kurulmasını da engelliyor. Kızılhaç, "yıkıcı" olarak tanımladığı doğal afette gönüllülerinin çalışmaya devam ettiğini ve ölü veya yaralı bulabildiği her bedeni kurtarmaya çalıştığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta yağmurlardan dolayı yaşanan heyelanlarda ülkenin doğu kısımlarında hayatını kaybedenler olmuştu.

Somali'de bir kasabayla bağlantı kesildi

Sellerle boğuşan bir başka doğu Afrika ülkesi Somali'de de yetkililer Pawan tropik fırtınasının verdiği zararı ölçmeye çalışıyor. Cumartesi günü Somali'nin kuzey kıyılarını vuran fırtına, Eyl kasabasıyla iletişimin kesilmesine sebep oldu. Yetkililer, alabora olan bir balıkçı teknesinde bulunan kişinin vefat ettiğini, Eyl kasabasında ise bir çocuğun da sele kapılarak hayatını kaybettiğini, birçok evin ve hayvanın da sele kapıldığını açıkladı.

Doğu Afrika'da neler oluyor?

Doğu Afrika'yı vuran doğal afetlerin sebebi olarak Hint Okyanusu'nda alışılagelmedik iklim değişiklikleri gösteriliyor. Cibuti, Etiyopya, Kenya, Uganda, Tanzanya, Somali ve Güney Sudan; yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen ülkeler olarak öne çıkıyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin açıklamasına göre 300 kişi hayatını kaybetti, 2.8 milyon kişi ise sel felaketinden etkilendi.

Yorumlar (0)