Darbe ile alıkonulan Keita istifa etti!

Dün askerî darbe girişimiyle alıkonulan Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita istifa etti.

DÜNYA 19.08.2020, 09:09
Darbe ile alıkonulan Keita istifa etti!

Dün Mali'deki büyük askerî hareketlilik sonrası Meclis Başkanı, Dışişleri Bakanı ile Ekonomi ve Finans Bakanı'nı alıkoyan askerler, daha sonra Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı alıkoymuştu.

Askerî darbe girişimi sonucunda alıkonulan Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, "iktidarda kalmak uğruna kan dökülmesini istemediğini" belirterek, istifa ettiğini açıkladı.

Bir grup asker tarafından akşam saatlerinde konutundan alınarak Mali'nin başkenti Bamako'ya 15 kilometre uzaklıktaki Kati garnizonuna götürülen Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, devlet televizyonunda çok kısa bir konuşma yaptı.

Televizyondaki konuşmasında orduyu düzeltme konusunda başarısız olduğunu belirten Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, 10-12 Temmuz'da gerçekleştirilen gösterilerdeki can kayıpları sebebiyle de pişmanlık duyduğunu ifade etti.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Meclisi ve hükümeti de feshettiğini kaydederek, iktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemediğini dile getirdi.

Olay

Bamako yakınlarında bulunan Kati'deki askerî üste sabah saatlerinde hareketlilik yaşanmış, güvenlik kaynakları garnizon içinden yoğun silah sesleri geldiğini ve askerlerin araçlarla başkent Bamako'ya ilerlediğini bildirmişti.

Darbe girişimi sebebiyle ordunun 2 gruba ayrıldığı, isyancı askerler dışında Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın emrine uyan askerlerin de bulunduğu belirtilmişti.

Peş peşe Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'nin alıkonulduğu ifade edilmişti.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita öğleden sonra bir grup asker tarafından alıkonularak Kati'deki askerî üsse götürülmüştü.

Mali'de Mayıs ayı başlarından bu tarafa muhalif gruplarla hükümet arasında ciddi çekişme yaşanıyordu ve muhalif gruplar büyük protestolar düzenliyordu. Muhalifler protestoların çap ve etkisinin, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita istifa edinceye kadar daha da güçlenerek devam edeceğini belirtmişti.

Yorumlar (0)