Dondurulmuş gıda paketinde koronavirüs tespit edildi!

Çin'de dondurulmuş gıda paketlerinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildiği ortaya çıktı.

SAĞLIK 19.08.2020, 09:09 19.08.2020, 09:16
Dondurulmuş gıda paketinde koronavirüs tespit edildi!

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yeni bir bulaşma biçimi daha ortaya çıktı. 

Çin'de bulunan yetkililer, Ekvador ve Brezilya'da getirilen dondurulmuş gıda paketlerinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit etti. Bunun üzerine çeşitli ürünlerin ithal edilmesine yasak getirildi. 

Uzmanlar, soğuk zincir endüstrisinin 220 milyar dolar değerinde bir pazarının olduğunu, bu nedenle söz konusu gelişmenin büyük bir problem teşkil ettiğini kaydetti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Bloomberg, dondurulmuş gıda paketlerinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) saptanmasını gündeme getiren yayın kuruluşu oldu. 

Sağlık yetkilileri, dondurulmuş gıdadan yeni tip koronavirüs (Covid-19) bulaşma olasılığının mevcut olduğunu ancak bunun pek de yüksek bir ihtimal olmadığını ifade etti. Et kesim alanları ile soğuk depolama yerlerinin soğuk ve kuru olduğu, bu nedenle yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılması için uygun ortamlar oldukları belirtildi. 

Hong Kong Üniversitesi'nden Benjamin Cowling, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) dondurulduğu zaman yaşayabildiğini, yani hastalığın dondurulmuş gıdalar ile bulaşabileceğini kaydetti. Bunun yine de düşük bir olasılık olduğuna dikkat çeken Cowling, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşabilmesi için başka etkenlerin de olması gerektiğini söyledi. 

Cowling, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bu şekilde bulaşabilmesi için önce dondurulurken, daha sonra ısı yükselince de yaşaması gerektiğini, ardından bir insanın eline bulaşması ve söz konusu insanın elini ağzına veya burnuna sürmesi gerektiğini ifade etti. 

Bunun çok ihtimal dâhilinde olmadığını vurgulayan Cowling, yine de böyle bulaşmasının mümkün olabileceğini anlattı. 

Çinli doktor Zhong Nanshan, ithal edilen dondurulmuş gıda paketlerinden yeni tip koronavirüs (Covid-19) bulaşmasının nadir olduğunu söylese de Çin hükümeti bu ürünler konusunda bazı tedbirlere başvurdu. 

Guangzhou eyaletinde yer alan Soğuk Zincir Derneği, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) fazla olduğu yerlerden dondurulmuş deniz ürünü veya et alınmamasına yönelik karar verdi. 

Yorumlar (0)