DAEŞ tehdidi büyüyor: Moskova saldırısı sonrası Avrupa'da terör endişesi arttı

Moskova'da meydana gelen ve DAEŞ'in Horasan kolunun üstlendiği 139 kişinin hayatını kaybettiği katliam, Avrupa'da büyük endişe yarattı. Turistlik ülkelerde önlemler en üst seviyeye çıkarılırken, eski İngiliz subayı ise İngiltere'ye yönelik "yalnız kurt" saldırılarının daha muhtemel olduğunu belirtti.

DÜNYA 27.03.2024, 12:36 Buse Önder
DAEŞ tehdidi büyüyor: Moskova saldırısı sonrası Avrupa'da terör endişesi arttı

Avrupa genelinde terör tehdidine ilişkin endişeler, Moskova'da meydana gelen ve DAEŞ'in üstlendiği saldırının ardından arttı. Rusya'nın başkenti Moskova'da yaşanan ve 139 kişinin hayatını kaybettiği acı saldırı, Avrupa'nın birçok ülkesinde güvenlik önlemlerinin artırılmasını tetikledi. Fransa ve İtalya gibi ülkeler terör alarmını en üst seviyeye çıkarırken, popüler turistik bölgelerde ve hassas noktalarda gözetim ve güvenlik önlemleri yoğunlaştırıldı.

İtalya'da, İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi liderliğindeki Ulusal Kamu Güvenliği Komitesi, Paskalya tatili boyunca terörle mücadele önlemlerinin artırılmasını vurguladı. Bu çerçevede, popüler turistik mekanlar ve "hassas bölgeler"de güvenlik gözetimi daha da artırılacak.

‘Yalnız Kurt’ saldırıları daha olası

Almanya'da ise İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Moskova'daki saldırı öncesinde DAEŞ'in Horasan kolundan kaynaklanan bir tehdidin varlığına dikkat çekti. Ancak, şu anda alarm seviyesinde bir değişiklik yapılmasının gerekli görülmediğini belirtti. Faeser, Alman güvenlik makamlarının DAEŞ-Horasan'ı yakından takip ettiğini ve bu terör örgütünün Almanya'daki en büyük İslamcı tehdit olduğunu ifade etti.

İngiltere'de ise eski bir istihbarat görevlisi, Moskova saldırısı sonrası terör saldırılarının daha olası olduğu uyarısında bulundu. İngiltere'ye yönelik tehdidin diğer Avrupa ülkelerinden farklı olabileceğini belirten eski subay, "yalnız kurt" saldırılarının daha olası olduğunu vurguladı.

"Yalnız kurt" terimi, terör örgütleriyle doğrudan bağlantısı olmayan bireylerin tek başlarına gerçekleştirdiği saldırılar için kullanılıyor.

Hedeflerini genişlettiler

Uzmanlar, DAEŞ'in Horasan kolunun askeri ve bölgesel gerilemeye rağmen hedeflerini ve operasyonlarını genişlettiğini belirtiyor. Örgütün Avrupa'da aktif olduğuna ve engellenmiş planları olduğuna dair raporlar olduğunu söyleyen uzmanlar, örgütün küresel bir misyona sahip olduğunu ifade ediyor.

Yakın zamanda Afganistan ve Pakistan'da sınırlı kalan saldırılarının, bu yılın başlarında İran'da gerçekleştirdiği büyük ölçekli saldırıyla genişlediğini belirtiliyor.

Yorumlar (0)