Teröristler Türkiye’de ne kadar kaldı? ‘Amaç Rus vizelerini uzatabilmekti’

Teröristler, Rusya'nın başkenti Moskova'daki saldırıyı gerçekleştirmeden önce Türkiye üzerinden giriş yaptıklarını ifade etmişlerdi. Güvenlik kaynakları, teröristlerin Türkiye'ye hangi amaçla ve ne kadar süreyle kaldıklarını araştırdı.

DÜNYA 26.03.2024, 13:08 26.03.2024, 13:11 Buse Önder
Teröristler Türkiye’de ne kadar kaldı? ‘Amaç Rus vizelerini uzatabilmekti’

Moskova'da gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin detaylar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Terör örgütü DAEŞ'in üstlendiği saldırıya karışan saldırganlarla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

Güvenlik kaynakları, teröristlerin Türkiye'den Rusya'ya geçtiklerini ilk ifadelerinde belirttiklerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından harekete geçen güvenlik birimleri, saldırganların Türkiye'ye hangi tarihlerde ve hangi amaçlarla giriş yaptıklarını tespit etti.

İkamet süresini uzatmak için geldiler

Edinilen bilgilere göre, Tacik saldırganlardan ikisinin uzun süredir Moskova'da ikamet ettiği ve Rusya'daki ikamet sürelerini uzatmak için ülkeden çıkış yapmaları gerektiği belirlendi. Coğrafi yakınlık ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında uygulanan ambargoların etkisiyle Türkiye'ye geldikleri belirtilen saldırganların, herhangi bir "arama kaydı" bulunmaksızın pasaportlarını kullanarak Türkiye ve Rusya arasında seyahat edebildikleri ifade edildi.

Saldırganlardan Shamsidin Fariduni'nin 20 Şubat'ta Rusya'dan Türkiye'ye giriş yaptığı ve İstanbul'da bir otelde konakladıktan sonra 2 Mart'ta Rusya'ya döndüğü belirlendi. Diğer saldırgan Saidakrami Murodali Rachabalizoda'nın ise 5 Ocak'ta İstanbul'a gelerek bir süre otelde kaldığı ve daha sonra Fariduni ile aynı uçakla Moskova'ya döndüğü tespit edildi.

Rusya’da radikalleştiler

Güvenlik kaynakları, bu süre zarfında saldırganların Rusya'da radikalleştiğini ve Türkiye'de geçirdikleri sürenin kısa olduğunu belirtti. Türkiye'deki sürenin radikalleşme için yeterince uzun olmadığı değerlendirmesinde bulunan kaynaklar, DAEŞ'in son dönemde sözde Horasan Vilayeti kolunun saldırılarını aynı coğrafya üzerinde gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Türkiye’yi hedef almışlardı

DEAŞ'ın Türkiye'yi en fazla hedef aldığı ülkelerden biri olduğunu hatırlatan güvenlik kaynakları, Türkiye'deki son saldırıların ardından DAEŞ'e yönelik operasyonların peş peşe düzenlendiğini ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığını belirtti. PKK, DAEŞ ve El Kaide gibi örgütlerle mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulandı.

Aynı coğrafyada saldırılar gerçekleştirdiler

DAEŞ'in İran, Afganistan ve çevre bölgelerde faaliyet gösteren kolu olarak bilinen sözde Horasan Vilayeti'nin geçmişte gerçekleştirdiği saldırılara da değinildi. İran'ın Kirman kentinde düzenlenen saldırıda 84 kişinin hayatını kaybettiği, Şiraz kentinde bulunan Şah Çerağ Camisi'ne yapılan saldırıda ise 15 kişinin öldüğü ve 40 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

DAEŞ'in Afganistan'ın başkenti Kabil'deki bir otele düzenlediği silahlı ve bombalı saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 15 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu saldırıların, terör örgütünün bölgedeki etkinliğini sürdürdüğünün bir göstergesi olduğu vurgulandı.

Yorumlar (0)