Moskova'da "Horasan grubu" katliamı: Saldırıyı üstlendiler

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne düzenlenen saldırının arkasındaki grup olan Horasan yapılanması en az 133 kişinin ölümüne neden olan Moskova saldırısını üstlendi.

DÜNYA 24.03.2024, 14:05 24.03.2024, 14:13 Buse Önder
Moskova'da "Horasan grubu" katliamı: Saldırıyı üstlendiler

DAEŞ terör örgütünün Horasan yapılanması, Moskova'nın başkentindeki bir konser salonuna düzenlenen ve en az 133 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı üstlendi. Bu örgüt, son dönemde sıkça gündeme gelmiş olup, İstanbul'daki Santa Maria Kilisesi'ne yönelik 28 Ocak'taki saldırının da sorumlusu olarak biliniyor.

Birçok eylemin sorumlularıydı

Türkiye kamuoyu, DAEŞ'in Horasan yapılanması ismini en son İstanbul'daki kilise saldırısı sonrasında duymuştu ve bu saldırıda 1 kişi hayatını kaybetmişti. İstanbul saldırısından kısa bir süre önce, grup İran'da da eylemler gerçekleştirmişti.

4 Ocak 2024'te Kirman kentinde Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümü için toplanan binlerce kişi, grup tarafından hedef alınmış ve ardı ardına düzenlenen 2 intihar saldırısında yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırılar neden arttı?

DAEŞ'in Horasan yapılanması son dönemde artan terör eylemleriyle gündemde. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Ortadoğu ve Terörizm uzmanı akademisyen Daniel Byman, grubun saldırılarının Afganistan'ın ötesine geçerek saldırı alanını genişletmeye başladığını belirtiyor.

Byman'a göre, Horasan yapılanması daha önce genellikle Afganistan'da faaliyet gösteren ancak nadiren terör saldırısı düzenleyen bir grup olarak biliniyordu. Ancak son zamanlarda İran'da büyük çaplı bir saldırı düzenleyerek bölgesel bir grup olmaktan çıkıp uluslararası bir tehdit haline geldi. Avrupalı istihbarat örgütlerinin bazı saldırıları önlediğini göz önüne alındığında, Horasan yapılanmasının artık bölgesel sınırlarını aşmaya başladığı açıkça görülüyor.

DEAŞ’ın en aktif grubu

Byman, Horasan yapılanmasının bünyesindeki terörist kayıplarını telafi etmek için eylem yoluyla propaganda taktiğine başvurduğunu ifade ediyor. Bu taktikle, düşmanı olarak gördükleri hedeflere saldırarak kendilerini daha fazla tanıtıyor ve yeni üyeler kazanıyorlar. Horasan yapılanması, DAEŞ'in en aktif grubu olarak algılanmayı ve saldırılarını propaganda malzemesi olarak kullanarak avantaj elde etmeyi amaçlıyor.

Afganistan’a saldırı niyetinde

Horasan yapılanması, Taliban ve ABD'nin müdahaleleri sonucunda büyük kayıplar yaşasa da, Washington yönetimi tarafından hala ciddi bir tehdit olarak görülüyor. Geçtiğimiz hafta ABD Kongresi'nde konuşan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Erik Kurilla, DAEŞ'in Horasan yapılanmasının ABD ve Batı çıkarlarına yönelik saldırı kapasitesinin ve niyetinin sürdüğünü belirterek Afganistan'da saldırı riskinin arttığına dikkat çekti.

Yorumlar (0)