Cumhuriyetçiler senatoda çoğunluk kazandı

Kuzey Carolina'da Senato seçimlerinin Cumhuriyetçi Tillis'in kazanmasıyla Cumhuriyetçiler 50 senatöre ulaşarak ABD Senatosunda çoğunluklarını garantileme adına kritik bir adım attı. Son eyalet Georgia'yı da Cumhuriyetçiler alırsa fark 4'e çıkacak. Demokratlar alırsa 50-50 eşit sandalyeye sahip olacak.

DÜNYA 12.11.2020, 08:21 12.11.2020, 13:30
Cumhuriyetçiler senatoda çoğunluk kazandı

Amerika Birleşik Devletleri'nde 3 Kasım'da yapılan 59. Başkanlık Seçimleri ile birlikte yapılan Kongre seçimleri de yapıldı. Kongre seçimlerinde Kuzey Carolina eyaletini kazanan Cumhuriyetçi aday Thom Tillis oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 59. Başkanlık Seçimleri ile birlikte gerçekleştirilen Kongre seçimlerinde de büyük heyecan var.

Kuzey Carolina ile Georgia eyaletlerinde sonuçlar merakla bekleniyordu.

Kuzey Carolina Senato seçimleri, Cumhuriyetçi aday Thom Tillis'in oldu. Tillis, Demokrat rakibi Cal Cunningham'ı 1,7 gibi çok az bir puan farkıyla geride bırakarak seçimi kazandı.

Amerikan haber ajansı AP'nin ilan ettiği bu sonuçta genel sonuca eklenince Cumhuriyetçiler, 100 sandalyeli Senato'da 50 sandalyeye yükselerek ABD Senatosu'ndaki çoğunluklarını koruma noktasında çok kritik bir seviyeyi geçmiş oldu. Demokratların sandalye sayısı ise 48'de kaldı.

Georgia kaldı

Cumhuriyetçi Parti'nin 50, Demokrat Parti'nin 48 sandalyeye sahip olduğu Kongre seçimlerinde geriye 2 sandalyesi bulunan Georgia eyaleti kaldı. Georgia'da 3 Kasım'da hiçbir adayın yüzde 50 oya ulaşamaması sebebiyle seçimler ocak ayındaki ikinci tura sarkmıştı.

Georgia'yı Cumhuriyetçiler alırsa 52-48, Demokratlar alırsa 50-50 şeklinde sandalye dağılımı sağlanacak.

Kongrede Cumhuriyetçilerin sandalye sayısının çokluğu ise, Demokrat Joe Biden'ı başkanlığı süresince zorlayacak.

j

Temsilciler Meclisi

Posta oylarının bazı eyaletlerde sayımının hâlihazırda sürdüğü 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi seçiminde ise şu an Demokratların 218, Cumhuriyetçilerin 202 milletvekili bulunuyor.

Yorumlar (0)